El Govern ha aprovat que el formatge tipus Garrotxa rebi una distinció d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) amb l'objectiu de dinamitzar i valorar aquest producte. La decisió es va impulsar el desembre passat des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a petició de l'Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA).
El desembre del 2023 es va iniciar tot el procés amb la inscripció, creació i aprovació del marc regulador de la nova IGP. Aquesta es va inscriure al registre europeu de denominacions d'origen i indicacions geogràfiques protegides i ara s'ha tancat tot el procés. El pas definitiu que acaba de fer el govern és l'aprovació del reglament que regularà la IGP del formatge Garrotxa, en el qual també es reconeix el Consell Regulador. El nou reglament marca els formatges Garrotxa hauran de ser de llet de cabra i amb una escorça recoberta per un fong gris i blavós. No podrà tenir esquerdes i haurà de tenir una forma cilíndrica amb les vores arrodonides. La maduració del formatge haurà de ser adequat per tenir un producte de qualitat, però la crosta compta amb notes olfactives d'humitat de celler. Els consumidors podran trobar aquest producte amb el logotip d'IGP en l'etiqueta dels formatges.
La producció d'aquest formatge característic compta amb una "altíssima qualitat", segons el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia. El segell suposarà "un reconeixement a tots aquells que fan bé la seva feina i donen valor als productes que fan cada dia".
La IGP suma l'11è producte
Aquest producte forma part de la llista de més de 3.620 productes agroalimentaris amb Denominació d'Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitat Tradicional Garantida (ETG), que compten amb l'empara de la UE. Més de 370 d'aquests corresponen a aliments produïts a l'Estat espanyol i amb aquest, 25 a aliments produïts a Catalunya (37 si es compten les indicacions víniques). En concret, fins ara es produïen 10 productes catalans amb la denominació IGP, al que s'hi sumarà el Formatge Garrotxa.
Els distintius d'origen i qualitat (DOP i IGP) emparen productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials, que es deuen essencialment al medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans.