L'empresa propietària del geriàtric del Tura d'Olot tenia comptes a Suïssa

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona apareix a la llista Falciani | La congregació tenia 2,7 milions al banc HBSC entre 2006 i 2007

Publicat el 12 de febrer de 2015 a les 09:36
Actualitzat el 23 de febrer de 2015 a les 17:59

La congregació de la residència Santa Maria del Tura d'Olot apareix a la llista Falciani. Foto: Martí Albesa


L'empresa propietària de la residència geriàtrica Santa Maria del Tura d'Olot apareix a la llista Falciani com una de les 2.694 comptes espanyoles que hi havia al banc HBSC de Suïssa. En concret, segons revela el digital El Confidencial, l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona hi tenia 2,7 milions d'euros entre el 2006 i el 2007.

Els diners estaven a un compte anomenat 44019 SJ, tot i que la congregació religiosa tenia també un altre compte al mateix banc a nom de Joselito amb 0 euros entre els dos anys analitzats. Tot i així, segons es desprèn de les anotacions que el banc suís, les religioses hi haurien guardat fins a 8.994.729 euros entre el desembre del 2004 i el juny del 2005.

Un fons d'emergència per fer front a imprevistos

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona ha assegurat a El Confidencial que tenien un compte a Suïssa ja que hi havia un grup de monges treballant al país. Un grup que va marxar de Ginebra el 1995, mentre que la vinculació amb el banc helvètic hauria seguit deu anys més.

Respecte als milions que hi havia guardats, d'una congregació que ha jurat el vot de pobresa, l'Institut ha explicat al citat diari que es tractava d'un fons d'emergència, que en aquest cas concret es va destinar a la construcció d'una residència geriàtrica a València. A més, com a organització religiosa sense ànim de lucre, la congregació assegura al digital que està exempte de pagar impostos, motiu amb el qual argumenten que no els hagués calgut amagar comptes a Suïssa.

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona té cinc clíniques, sis residències geriàtriques i una casa d'espiritualitat a 13 països d'arreu del món. A Catalunya, té clíniques a Barcelona -Nostra Senyora del Remei- i a Banyoles - Salus Infirmorum-; residències a Olot -Santa Maria del Tura d'Olot-, Malgrat de Mar -Residencia Nazaret- i Girona -Centre Geriàtric Maria Gay-; un col·legi concertat a la capital de Gironès- el Sagrada Família-; una casa d'espiritualitat a Solius (Girona), i comunitats religioses esteses arreu del país com ara a Figueres, Blanes i Cassà, entre altres territoris.

Noms d'evasors fiscals d'arreu del món

Les dades s'extreuen del arxius que va copiar Hervé Falciani, informàtic de l'HBSC que va anotar quins clients del seu banc defraudaven impostos. Fugitiu a França, el 2009 la policia francesa va registrar casa seva, va trobar la llista de presumptes evasors i va començar a estirar del fil. El govern francès va passar a Espanya i al Regne Unit els noms de ciutadans d'aquests països que figuraven a la llista. En el cas de l'Estat espanyol, el govern es va limitar a requerir-los que regularitzessin la situació. Aquesta setmana, en una acció coordinada entre diversos mitjans europeus agrupats sota el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, es van publicant alguns dels noms que apareixen a la llista. A l'Estat, formen part del consorci el diari El Confidencial i la televisió La Sexta. Arreu del món també hi ha la cadena BBC i Le Monde, entre altres.
 

L'empresa propietària Santa Maria del Tura d'Olot tenia comptes a Suïssa. Foto: Martí Albesa