Torna a sonar la sirena d’emergències d’Olot

Ha estat aquest dijous al matí per tasques de manteniment

La sirena situada a dalt del campanar de Sant Esteve
La sirena situada a dalt del campanar de Sant Esteve | Ajuntament d'Olot
Redacció
16 de gener de 2025, 11:19
Actualitzat: 12:51h

Olot ha tornat a fer sonar aquest dijous 16 de gener la sirena d’emergències que hi ha al campanar de la basílica de Sant Esteve. A les 11 h en punt, després dels senyals horaris, l’Associació de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil d’Olot l’han tornat a activar durant uns minuts. En concret, ha sonat dues vegades.

El motiu de l’ús de la sirena aquest dijous ha estat per tasques de manteniment. Fa poc es va canviar el quadre elèctric que la fa funcionar i ara s'ha comprovat que el sistema funcionés correctament. “La nostra voluntat és fer les tasques de manteniment per conservar-la amb bones condicions perquè si davant alguna situació, sempre marcat per instàncies superiors, ens demanessin que l’avís acústic pot ser d’utilitat, doncs que estigués a punt”, diu el regidor d'Emergències d'Olot, Aniol Sellabona. Aquest dijous la sirena s'ha sentit així des del barri de l'Eixample Popular d'Olot, aproximadament a un quilòmetre de la basílica olotina: 

 

L’última vegada recent que es va activar la sirena va ser el 20 d’agost del 2024 en un acte de recuperació històrica que va comptar amb una xerrada organitzada amb l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. En aquell cas, es tractava d’una iniciativa reivindicativa del paper que històricament duen a terme els serveis d’emergències al territori. En aquell moment es va detectar que hi havia punts foscos a la ciutat. Aquest dijous s'ha tornat a avaluar l'abast del so i s'ha comprovat que ha millorat, ja que s'ha sentit a punts com Sant Roc, la zona del Bisaroques, el barri del Pla de Dalt o, fins i tot, a la Canya. 

Recuperar la sirena

Amb motiu del context històric de l’aparell, l’Ajuntament d’Olot va voler recuperar la sirena l’any passat i posar-la al dia per al seu ús si mai fos necessari. Des del consistori mantenen que podria arribar a servir per a un episodi d’emergències a la ciutat, tal com havia estat històricament, però descarten que sigui un sistema recorrent i habitual. “El canal preferent ara com ara no és aquesta sirena. Seria a través de l’avís per dispositius mòbils que és el sistema homologat per alertar la població. Ja que tenim la sirena de Sant Esteve, volem que estigui en condicions per si mai algú ens demana que un avís acústic d’aquestes característiques pot ser positiu o complementari", explica Sellabona. 

80 anys d’història

L'11 de desembre de 1946 l’Ajuntament d’Olot va rebre la confirmació per part d’AEESA Anglo-Española de Electricidad que podien complir amb l’encàrrec fet per l’arquitecte municipal perquè la ciutat disposés d’una sirena per alertar en cas d’incendi o davant situacions d’emergència a la ciutat.

A través de la missiva que custodia l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, el subdirector de la companyia, Domingo Falcó Bolingar, donava resposta per carta a la petició que l'arquitecte municipal d’Olot havia fet el 29 de novembre de 1946 i en la qual encarregava una sirena d'alarma amb motor per al cos dels Bombers, que es col·locaria a la torre campanar de l'església de Sant Esteve.

Segons la documentació que consta a l’arxiu comarcal, la instal·lació va comptar amb el vistiplau del Bisbat de Girona, així com de la parròquia, i va ser aprovada per unanimitat a la Comissió Gestora Municipal de l'Ajuntament d'Olot el 2 de juny de 1947. D’aquesta manera també es donava seguiment al Pla General de Defensa d’Olot de l’1 de gener de 1938 on ja es proposava la instal·lació d’una sirena al campanar de Sant Esteve. Des de feia anys, però, la sirena estava en desús i feia dècades que no s'havia provat fins a l'any passat, quan es va recuperar l'interès per a l'aparell. 

Arxivat a