
Un estudiant d'Olot reclama que no l'obliguin a identificar-se com a home o dona. Foto: Martí Albesa
Quan aquesta persona, que prefereix no revelar la seva identitat, va formalitzar la inscripció a un cicle de grau superior va trobar que havia d'escollir entre dues caselles: home i dona. "Jo personalment no encaixava en cap d'aquests rols de gènere, ni home ni dona", explica a NacióLaGarrotxa.
Emparant-se en la llei aprovada l'octubre de l'any passat, va sol·licitar que al formulari hi hagués una tercera casella anomenada altres. La secretaria de l'Escola d'Art va fer les gestions pertinents, però en tractar-se d'un paper oficial del departament d'Ensenyament no el podia modificar. Tot i així, la direcció del centre li ha promès que mirarà d'incloure la casella en el formulari d'inscripció del curs vinent.
Primera petició formal a l'Estat
Aquest jove estudiant d'Olot és el primer cas a Catalunya i Espanya que reclama, basant-se en la llei, que s'inclogui la casella altres als formularis oficials. "Com el meu hi ha d'haver molts més casos però segur que no han trobat la forma de batallar-ho", explica l'afectat.
L'Observatori Contra l'Homofòbia ja ha demanat a la Generalitat que desenvolupi l'article 23 de la llei contra l'homofòbia, perquè les persones puguin identificar-se també amb el gènere altres. El seu president, Eugeni Rodríguez, es veu a venir que "serà una lluita llarga". Tot i així, reconeix a aquest diari que és un primer pas que "per primer cop a la història de Catalunya i l'Estat espanyol es demani això formalment".
Si la Generalitat no pren mesures per arreglar-ho, l'Observatori no descarta dur el cas al Síndic de Greuges o a la fiscalia. Eugeni Rodríguez explica que el desenvolupament de la llei contra l'homofòbia s'està fent molt lentament i encara queda per redactar la majoria dels reglaments que es deriven dels articles aprovats pel Parlament.
Un any en vigor de la llei contra l'homofòbia
La llei, pionera a l'Estat, es va aprovar ara fa un any amb els vots a favor de CDC, ERC, PSC, C'S, ICV i la CUP. El PP hi va votar en contra del PP i els diputats d'UDC també van votar contrari en els articles referents al règim sancionador.