Vuit nens olotins són portadors de la diftèria sense desenvolupar-la

Els menors estan tots vacunats i havien tingut contacte amb l'infectat | Salut confirma que a un 3% dels infants garrotxins no els han posat vacunes

Publicat el 08 de juny de 2015 a les 14:35

L'hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa va ser el primer a detectar el cas de diftèria. Foto: Martí Albesa


El departament de Salut ha detectat la diftèria a vuit dels 57 infants olotins que havien estat en contacte amb el nen infectat. A diferència d'ell, aquests menors sí estan vacunats i no han desenvolupat la malaltia. Ara, se'ls està tractant amb penicil·lina i se'ls fa quedar a casa per protegir la població no-vacunada. Boi Ruiz ha destacat que els vuit nens "no han desenvolupat la malaltia gràcies al fet que estan vacunats". Les proves han descartat que els 49 infants restants que estaven sota vigilància tinguessin la diftèria.

Boi Ruiz ha explicat en roda de premsa que un 3% de la població infantil garrotxina no està vacunada. Tot i això, aquests dies ha crescut un 20% la vacunació de la diftèria a la ciutat d'Olot. El conseller de Salut recomana que, de cara al final de curs, que els casals i colònies d'estiu de la Garrotxa no admetin nens i nenes que no estan vacunats.

Aquests vuit nens hauran d'estar-se 10 dies a casa fins que rebin els resultats de les proves, confirmant que el tractament ha funcionat i ja no tenen el bacteri de la diftèria. Ara, Salut vigila unes 28 persones, sorgides de l'entorn més immediat d'aquests vuit portadors. 

Crida a vacunar els fills

El titular de Salut ha tornat a fer una crida, d'una banda, a les famílies que no han vacunat els fills perquè facin ''un exercici de responsabilitat'' i per una altra, als informadors que fan ''hipòtesis'' sobre les vacunes i un diagnòstic propi. El conseller ha apel·lat l'evidència científica i ha recordat que l'únic malalt és un no vacunat, que els portadors no estan malalts, i que la malaltia no s'havia vist a l'estat espanyol en els darrers 30 anys. Per Ruiz són ''prou'' raons per rebatre ''hipòtesis poc responsables''. 

El president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga, ha recordat que el 95% de la població infantil està vacunada de diftèria i que als 14 anys, quan s'hauria de posar la sisena dosi, ho fa el 80% de la població. Per Moraga són ''bones xifres'' perquè suposen una cobertura vacunal ''elevada''. 

L'alcalde d'Olot en funcions, Josep Maria Corominas, ha insistit que "és imprescindible que totes aquelles persones no-vacunades, es vacunin i replantegin la situació de no vacunar els seus fills". 150 persones es van apropar la setmana passada a l'Hospital Comarcal i a l'Àrea Bàsica d'Olot demanant informació sobre les vacunacions i tots els qui es van apropar que no portaven la vacuna se la van posar. 

El nen, estable però molt greu 

El nen de sis anys que sí ha desenvolupat la diftèria segueix ingressat a la Unitat de Cures Intensives de la Vall d'Hebron de Barcelona. Està estable, però el seu estat continua essent molt greu, han informat des de Salut.