Aprendre a fer amanides i pastissos, una alternativa als casals d'estiu

L'Aula Gastronòmica de l'Empordà ofereix des de fa més de vuit anys un casal de cuina per a nens d'entre 7 i 15 anys

Publicat el 06 de juliol de 2011 a les 13:53
Tres participants de l'Aula Gastronòmica de l'Empordà amb tomates a punt per tallar. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Passar els matins o tardes de juliol i agost entre fogons és una alternativa divertida per aquells nens que els agrada la cuina o que volen aprendre receptes noves. L'Aula Gastronòmica de l'Empordà, a la seu del Costa Brava Centre a Vall-llobrega (Baix Empordà), porta més de vuit anys oferint aquesta alternativa als casals d'estiu convencionals, dedicats a altres àmbits com podria ser l'esport. Cada dia aprenen a fer un o dos plats i se l'emporten a casa per ensenyar-los als pares i provar-ho. Els que hi venen per primer cop diuen que els agrada "aprendre coses noves" mentre que els que són més veterans ja es miren la cuina com a una possible professió.
 
Són les deu del matí i una desena de nens vestits amb un davantal blanc i les mans ben netes comencen a treure els ingredients que faran servir durant el matí amb l'ajuda d'un monitor. Avui toca aprendre a fer una amanida de llegums i una altra de patates. A un costat, comencen a destriar les llenties mentre que a l'altra, s'afanyen a ratllar les pastanagues amb més o menys traça. Tenen per endavant més de dues hores per acabar el plat i emportar-se'l a casa amb la recepta escrita. "Se senten protagonistes quan arriben amb el que han fet aquell dia", explica la coordinadora de l'aula, Susanna Pou. 
 
El que s'intenta en aquest casal és aprendre coses dels aliments, fins i tot d'aquells que no són tan atractius per als nens com podrien ser les verdures. Un receptari "engrescador" i noves maneres de preparar els ingredients, com ara una lassanya de verdures, és el secret perquè els participants perdin la por a nous sabors. La Júlia Barceló és el segon cop que ve al casal i reconeix que abans no menjava ceba però que ara li ha començat a agradar. Quan se li pregunta pel seu plat preferit, no dubta: el pastís de galetes que va aprendre a fer fa una setmana. La recepta ja se la sap de memòria.
 
Una altra de les coses que es busca és que els nens siguin més autònoms amb el menjar i que adquireixin uns hàbits alimentaris i d'higiene. "Cada vegada t'has de rentar les mans", explica l'Ivan Alba. Algunes vegades es fa ell sol el sopar i ja té clara la professió que vol fer de gran: "Jo vull ser cuiner". 
 
El curs té actualment dos grups. El primer, que es fa el matí per a nens de 7 a 12 anys i el segon a les tardes, per nens de 12 a 15 anys. Aquests últims elaboren receptes més sofisticades, com podria ser el plat de Raviolis de biquini i de botifarra de bolets o Tartaletes de verdues, bolets i xoriç. Cada dia de la setmana toca un grup diferent d'aliments: amanides i entrants (dilluns) ; pans, pastissos i pastes (dimarts); arrossos i pastes (dimecres); carns i peixos (dijous), i postres (divendres). 
 
Els tallers van començar el 27 de juny i finalitzaran el 3 de setembre. A banda de nens dels voltants de Vall-llobrega també hi ha un nombre reduït d'inscrits que són estrangers i que passaran l'estiu al Baix Empordà.