Càrniques Juià, primera empresa estatal en importar als EUA

Ho farà gràcies a una inversió de 35 MEUR en un escorxador, i amb la vista posada en arribar també a Austràlia, el Japó o la Xina.

Publicat el 30 de juny de 2010 a les 13:22
El delegat del Govern, Jordi Martinoy, ha visitat aquest matí la planta. Foto: Tania Tapia / ACN

L'empresa Càrniques Juià (Gironès) farà una inversió de 35 MEUR en un escorxador annex a la sala d'especejament que ja té al mateix poble. Això li permetrà ser la primera empresa estatal en importar carn de porc als Estats Units. La legislació del país nord-americà determina que els porcs han de ser sacrificats i especejats a la mateixa superfície. Aquest canvi també els permetrà exportar a la Xina. L'empresa també obrirà el 2011 una nova sala d'especejament a Celrà (Gironès) amb una inversió de 12 MEUR. En uns cinc anys, aquesta empresa familiar passarà de donar feina a 500 persones a tenir 1.300 treballadors. Càrniques Juià va facturar 260 MEUR al 2009 i el 80% de la seva carn és per exportar.

A Càrniques Juià s'especegen 6.000 porcs diaris. Actualment, hi treballen 500 persones –sobretot dels pobles del voltant- i tota la carn que reben prové d'escorxadors de Catalunya i la franja de Ponent. Aquest empresa és eminentment exportadora ja que el 80% de la carn que produeix la ven a l'estranger. Però les normatives de països importants com el Japó, la Xina i els Estats Units obliguen a no trencar la cadena del fred en el procés productiu carni. Per això, l'empresa preveu ampliar les seves instal·lacions –on només es tracta la carn- per tenir un escorxador i així fer el procés complert.

'Ens trobem que ens han tancat les portes de mercats com la Xina que volen que sacrifiquem i especegem els porcs en un mateix emplaçament', ha afirmat el subdirector de la fàbrica, Xavier Roca. El projecte, que ha topat amb l'oposició dels veïns que han arribat a fer un referèndum i formar una plataforma en contra l'escorxador, té una inversió de 35 MEUR i la voluntat dels empresaris és que en un termini de quatre anys estigui en funcionament.

Per fer-lo, caldrà un conveni urbanístic amb l'ajuntament a través del qual el consistori rebrà 900.000 euros de l'empresa que es destinaran, segons va avançar el consistori, a construir un edifici polivalent on hi haurà dispensari, guarderia, casal d'avis i la mateixa casa consistorial.

La previsió de l'empresa és tenir-lo en funcionament en un termini màxim d'uns quatre anys.

Una nova sala a Celrà

Un altre dels projectes de l'empresa és una nova sala de desfer al polígon industrial de Celrà, el poble veí, sota el nom Càrniques Celrà. Aquest planta, que està previst que entri en funcionament a mitjan del 2011, permetrà donar feina a 500 persones més i la voluntat dels empresaris és que tracti el mateix volum de carn que la sala de Juià. 'Amb aquesta segona sala podrem arribar a vendre 160.000 quilos de carn per setmana i estabilitzar-nos a mercats tant potents com la Xina', ha afirmat Roca. Entre les tres plantes, l'empresa ocuparà 1.300 persones.

Actualment, Càrniques Juià té com a mercat més potent la veïna França, seguida d'altres països europeus com Portugal, Alemanya, Rússia i Corea del Sud, Hong Kong i Sud-àfrica. Amb la creació de l'escorxador de Juià i la nova sala de Celrà el primer objectiu a assolir són els Estats Units. 'És un mercat molt important no només pel volum de carn que hi podem vendre sinó perquè obtindrem uns certificats de qualitat molt importants', reconeix el subdirector de la planta. A més, un cop homologada l'empresa per importar als EUA –seria la primera de l'estat que ho aconseguís- tindrà la porta oberta per exportar també a Austràlia i la resta del continent americà. Càrniques Juià també es fixa entrar a la Xina –on la normativa és igual d'estricte que als EUA- i també al Japó.

Roca ha explicat que la Xina és el mercat mundial on es crien i maten més porcs però que, com hi ha tanta població, sempre hi ha productes deficitaris. Sovint són parts del porc que a d'altres països, per qüestions culturals, no tenen sortida i a l'Àsia són molt ben acollits com les mans, les orelles, els morros, els estómacs o alguns óssos i cartílags. Per això, també és una altra de les seves prioritats un cop tinguin acabades totes les instal·lacions.

Aguantant la crisi

Càrniques Juià va tancar el 2009 amb una facturació de 260 MEUR, un 10% més que l'any anterior. Tot i que la indústria agroalimentària és una de les que millor està aguantant la crisi a les comarques gironines –les seves exportacions han caigut durant el 2009 un 5% respecte la davallada del 20% que ha patit la resta dels sectors- el subdirector de l'empresa preveu una baixada de la facturació per al 2010. Segons ha indicat Roca, la previsió és que la caiguda se situï entre un 5% i un 7%.

Aquest dimecres el delegat del Govern, Jordi Martinoy, ha visitat la planta i ha mostrat el suport de la Generalitat per les empreses agroalimentàries que, només a les comarques gironines, donen feina a més de 15.000 persones.