Els 15.000 treballadors del sector del metall a les comarques gironines estan a les portes de la vaga si no s'arriba a un acord amb la patronal respecte el conveni del sector a Girona. El responsable d'Acció Sindical del Sindicat d'Indústria de CCOO, Josep Serra, ha dit que, davant l'actitud 'intransigent' de la patronal metal·lúrgica a Girona, aquest divendres han demanat a la Generalitat que actuï com a 'mediadora' per desencallar la situació. La patronal no vol apujar els sous -ni segons l'augment de l'IPC- i proposa una rebaixa del 2% en els pròxims dos anys, a més vol augmentar en 32 hores la jornada anual i fer més hores a jornada irregular, unes propostes que els sindicats es neguen a acceptar.
La patronal gironina del metall i els sindicats no es posen d'acord per aprovar el nou conveni del metall a la demarcació, que tindria una vigència de dos anys. Les altres tres demarcacions catalanes ja tenen revisats els increments salarials que preveu el conveni -encara no els toca renovar-lo- i, segons han explicat els sindicats, no hi ha hagut problemes per aplicar els increments que marca el marc general de negociacions entre la patronal i els diferents sectors.
Per això, aquest divendres, la Federació d'Indústria de CCOO de Catalunya i la MCA-UGT de Catalunya han demanat als Serveis Territorials de Treball de Girona que actuïn com a 'mediador' en la situació de bloqueig de les negociacions del conveni per la indústria siderometal·lúrgica de la demarcació de Girona.
La patronal no vol apujar els sous -ni segons l'augment de l'IPC- i proposa una rebaixa del 2% en els pròxims dos anys, a més vol augmentar en 32 hores la jornada anual i fer més hores a jornada irregular. La patronal també proposa un màxim de dues setmanes de vacances seguides a l'estiu, enlloc de tres com s'establia per conveni. Unes propostes que els sindicats es neguen a acceptar.
El responsable d'Acció Sindical del Sindicat d'Indústria de CCOO, Josep Serra, ha explicat que les negociacions ja fa nou mesos que duren i que per això els sindicats UGT i CCOO han assegurat que si no es desencalla la negociació no descarten dur a terme una aturada sectorial per aconseguir un 'conveni digne' pels treballadors del sector del metall de la demarcació de Girona.
Les principals diferències que entorpeixen la negociació se centren en l'augment dels salaris i la càrrega laboral. La patronal no vol apujar els sous -ni tenint en compte l'augment de l'IPC- i, a més, demana als sindicats que s'afegeixin 32 hores més per any a la jornada laboral.
A més, la patronal també vol reduir les vacances col·lectives a dues setmanes i augmentar el nombre d'hores en jornada irregular. Aquests motius són els què dificulten que hi hagi un acord entre les dues parts. Per aquest motiu, aquest divendres els sindicats s'han plantat i han posat un ultimàtum a la Generalitat per tal que desencalli aquest procés ja que, sinó, amenacen de dur a terme una aturada sectorial.