
El president d'Spanair, Ferran Soriano, ha afirmat que el baixador del TAV que el Govern vol construir a l'Aeroport de Girona el fa "més atractiu". Després d'anunciar recentment que Spanair recuperarà a la tardor la ruta Girona-Madrid -sempre que cap altra companyia l'ofereixi-, Soriano ha deixat la porta oberta a oferir noves connexions sempre que siguin "estratègiques i sostenibles". A més, el president de l'aerolínia ha criticat l'estratègia de Ryanair i ha afirmat que és una "mala idea" que les institucions permetin que una companyia com l'irlandesa controli l'aeroport perquè "no té cap compromís amb el país". "Si dominen un aeroport, aleshores tenen una palanca de negociació infinita", ha dit
El passat dimecres el director de comunicació d'Spanair, Jordi Juan, confirmava que la companyia rescatava el vol Girona-Madrid que Ryanair ha deixat d'operar aquest mes de maig. A preguntes sobre si l'aerolínia tenia intenció d'oferir més connexions, Juan va negar que entrés en els plans d'Spanair ampliar l'oferta ja que l'aeroport de Girona no és estratègic per a la companyia, centrada en establir-se com a 'hub' a l'aeroport del Prat.
Ara bé, una setmana més tard, el president de la companyia ha deixat la porta oberta a noves connexions des de Girona i ha afirmat que és una opció que Spanair pot estudiar un cop iniciada la connexió amb Madrid. Soriano ha assenyalat però que sempre que es decideixi impulsar una nova ruta ha de complir dos requisits: ser sostenible i estratègica. "El nostre model de negoci no és el de connectar aeroports secundaris europeus i portar gran quantitat de turistes i demanar grans subvencions", ha declarat Soriano que, per contra, assegura que la missió d'Spanair és "fer vols estables i estratègics per a Girona".
A l'interès que Spanair té per Girona s'hi suma ara un nou factor. Es tracta del baixador del TAV que el Govern vol construir a la línia d'alta velocitat al seu pas per l'aeroport. Soriano ha celebrat la inciativa i ha dit que és bo per l'aeroport de Girona perquè el fa "més atractiu per a companyies com la nostra i també d'altres".
Crítiques a Ryanair
En un moment en què les negociacions entre Ryanair i la Generalitat per al manteniment dels vols a Girona està en un punt crucial, Soriano ha reflexionat entorn la situació de tenir un aeroport com el de Girona controlat pràcticament per una única companyia. El president d'Spanair ha reconegut que és un moment "de gran complexitat per a la Generalitat" i ha recordat que Ryanair "no té cap compromís amb el país".
"Donar tot un aeroport a una companyia com Ryanair que no té cap mena de compromís amb el país és una mala idea perquè, si dominen un aeroport, aleshores tenen una palanca de negociació infinita", ha reflexionat Soriano que creu a mig termini Catalunya ha d'apostar per companyies que "tinguin un compromís ferm amb el territori".
Girona-Madrid, una ruta estable
Respecte a la ruta Girona-Madrid, Soriano ha remarcat que la companyia s'ha compromès a recuperar-la sempre que cap altra aerolínia l'ofereixi. El president d'Spanair ha manifestat que la companyia opta per recuperar aquesta línia perquè és "estratègica" per Girona i perquè Spanair "té un compromís amb Catalunya". A més, ha afirmat que la ruta serà "estable" i que volen que es mantingui en el temps. Soriano ha avançat que al mes de juliol ja podran detallar horaris i dies de vol perquè hauran demanat els 'slots' a Madrid.
De moment, Soriano no ha desvetllat les xifres de la negociació amb la Generalitat per quina ha de ser la subvenció a percebre per la companyia però ha dit que en cap cas serà un "condicionant" i que el compromís d'iniciar la ruta no dependrà d'aquesta negociació.
La retallada de Ryanair ha deixat l'aeroport sense la connexió Girona-Madrid, una de les rutes històricament reclamades i que ha tingut pocs intents reeixits de companyies que aconseguissin fer-lo rentable. Entre les aerolínies que ho havien intentat hi ha la pròpia Spanair que al gener del 2007 va començar a operar els vols entre les dues ciutats. La ruta anava bé i era rentable a la companyia fins que va irrompre Ryanair que, amb uns preu més econòmics, se'n va endur els passatgers d'Spanair, que va decidir cancel·lar la connexió.