
"No només hem de veure el riu com un canal per on passa aigua, sinó com un ecosistema que dóna serveis", ha indicat Samitier. I hi ha afegit: "Per tant, el manteniment del cabal ecològic del riu és un dels aspectes lligats a la gestió de l'aigua que hem de tenir molt present".
Samitier ha fet aquesta consideració durant la segona de les set jornades que es fan arreu de Catalunya per recollir opinions i propostes i veure quina ha de ser l'estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic. Precisament, el director ja ha puntualitzat que, d'arreu de Catalunya, els Pirineus són una de les zones més vulnerables davant d'aquest fenomen.
Per adaptar-s'hi, Samitier proposa desestacionalitzar les activitats de muntanya i, sobretot, no centrar-se tant en les de neu. "En l'horitzó 2020-2030 es preveu una menor innivació, sobretot en cotes inferiors als 1.800 ó 2.000 metres; per tant, cal diversificar aquelles activitats que s'ofereixen", indica el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
Més onades de calor
Salvador Samitier assegura també que, en els propers anys, es preveu que Catalunya es vegi afectada per més onades de calor com les d'aquest darrer estiu. "Tot apunta que s'intensificaran, tant en nombre com en durada", ha ressaltat.
El director explica que, si bé el canvi climàtic és un fenomen que no té marxa enrere, sí que hi ha mecanismes per atenuar-lo. Una gestió forestal molt més acurada (per reduir el risc d'incendis), repensar l'urbanisme al litoral de la Costa Brava o gestionar millor els recursos hídrics (sobretot, les xarxes de distribució) són alguns elements que poden ajudar a mitigar el fenomen a les comarques gironines.