Neix la primera escola d'escriptura creativa de la demarcació

El centre estarà ubicat a Salt i impartirà cursos de narrativa, edició i creació digital reconeguts per la Universitat de Girona

Publicat el 07 de juny de 2012 a les 13:15
En primer terme, el director de 'Les Bernardes', Robert Fàbregas, seguit del conseller de Cultura del Gironès, Enric Bagué, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, i la directora de l'escola, Carme Callejón. Foto: Tania Tapia / ACN

La Casa de Cultura 'Les Bernardes' de Salt serà la seu, a partir de l'octubre, de la primera escola de les comarques gironines que impartirà cursos d'escriptura creativa, edició i creació digital reconeguts per la Universitat de Girona. L'escola està adreçada tant a persones que volen esdevenir escriptors o editors com a persones enamorades de la lectura i l'escriptura. La directora, Carme Callejón, ha destacat que no es tracta d'oferir tallers sinó que s'imparteix formació anual (cursos de 90 hores) i que els alumnes obtenen un diploma d'especialització de la UdG. Més endavant, l'escola aspira a oferir més matèries i també vol convertir els estudis en un postgrau universitari.

L'activitat de l'Escola d'escriptura creativa del Gironès arrenca a l'octubre, amb dos cursos destinats a la narrativa i la dinamització lectora (aquest a partir de gener de 2013). Els estudis que ofereix l'escola són al llarg d'un curs -un total de 90h- i començaran a l'octubre fins al maig.

Les classes estan pensades per grups d'entre 15 i 18 alumnes i ja està confirmada la presència d'escriptors amb obra publicada que faran de professors. És el cas de Josep Maria Fonalleras, Bel Olid, Laura Borràs i Maria Mercè Roca. "Tots tenen obra publicada i són de solvència contrastada", ha destacat la periodista Carme Callejón, que dirigeix l'escola.

Callejón ha destacat que estan "proliferant" els tallers i cursos d'escriptura però que l'escola que ara neix es diferencia d'aquestes ofertes perquè té "l'aval de la universitat". Els cursos estan oberts a tothom i els assistents aconsegueixen un diploma d'especialització de la Fundació Universitat de Girona. Segons ha explicat Callejón, la voluntat és anar engrandint l'oferta formativa -afegint altres itineraris com la novel·la o el conte- i també aconseguir que els estudis esdevinguin un postgrau universitari en un futur.

La directora de l'escola també ha destacat que faran especial èmfasi en la creació digital, una nova disciplina que combina les opcions que donen les noves tecnologies als escriptors. "Es tracta d'aprendre a combinar l'escriptura amb imatges, video-enllaços o sons", ha detallat Callejón, que assenyala que la professora que impartirà aquesta matèria és Laura Borràs, que dóna classes en un màster especialitzat en creació digital a Barcelona.

El projecte s'ha presentat aquest dijous a la Casa de Cultura 'Les Bernardes' de Salt (Gironès) que serà l'edifici que acollirà l'escola. A la presentació també hi ha assistit el conseller comarcal de Cultura del Gironès, Enric Bagué, i el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, en representació de les dues institucions que donen suport al projecte. L'escola també compta amb la complicitat del gremi de llibreters de les comarques gironines i de la xarxa de biblioteques. El preu del curs és d'uns 700 euros.