A partir d'ara, els passatgers que agafin un tren hauran de pagar el bitllet entre un 4 i un 6% més car. I és que l'arribada de l'Any Nou, en el capítol de transports, s'acompanyarà d'un augment de totes les tarifes de Renfe. Al corredor Portbou-Barcelona, la Plataforma d'Usuaris critica que aquest increment és 'abusiu', i més perquè 'en el darrer any el servei ha empitjorat'. El portaveu de l'entitat, Albert Orriols, diu també que a l'hora de la veritat, els qui agafin un Mitja Distància acabaran pagant molt més. 'La companyia està fent una puja encoberta d'ençà que va començar a renovar els trens', critica. Entre els particulars, les crítiques per l'augment i el mal servei es repeteixen.
Fa poques hores que Catalunya ha pujat al tren del 2010 en sentit metafòric, però a la realitat els viatges ferroviaris s'hauran de pagar més cars a partir d'ara. Els augments que Renfe comença a aplicar des d'aquest 1 de gener s'estenen en un arc d'entre el 4 i el 6%, depenent del tipus de comboi i del trajecte que s'esculli.
Així, per exemple, fer un trajecte en TGV sortirà un 4% més car. O un bitllet des de Girona a Barcelona, tant si es viatja amb un Mitja Distància o un Regional, costarà un 5% més. Precisament, durant els darrers mesos aquest corredor ferroviari és un dels que ha concentrat més crítiques per part dels passatgers. Retards constants i mal servei han estat a l'ordre del dia.
Sense anar més lluny, aquest mateix dijous –a poques hores per canviar l'any- una avaria en el sistema d'electrificació va obligar els trens a circular en via única entre Flaçà (Gironès) i Figueres. Per això, la Plataforma d'Usuaris de Renfe critica que la nova puja de tarifes és del tot 'inadmissible'.
El portaveu de l'entitat, Albert Orriols, diu que abans d'augmentar el cost del bitllet 'cal millorar el servei'. A més, la plataforma també lamenta que, a l'hora de la veritat, els qui agafin un tren Mitja Distància acabaran pagant molt més que aquest 5%.
I és que aquest increment també s'haurà de sumar a un altre: el de més d'un 10% que hi va haver a finals d'octubre d'ençà que la companyia va començar a renovar els obsolets Catalunya Express pels nous models S-449. A més, Albert Orriols també adverteix que les puges per aquesta renovació encara no s'han acabat, i que continuaran en els propers anys.
'Renfe ens va oferir retardar aquestes puges, però a canvi havíem de renunciar a la devolució express, una de les reivindicacions per la qual fa temps que lluitem', lamenta el portaveu.
Lluitar contra un gegant
La Plataforma d'Usuaris ja avança que no s'estarà de braços creuats davant aquesta puja de tarifes. 'El que farem serà convocar un referèndum on-line per veure, mitjançant votacions electròniques, quines noves mesures de pressió emprendrem', declara Albert Orriols.
El portaveu admet que 'és difícil' lluitar per fer valer els seus drets, perquè Renfe 'és un gegant'. Però conclou que ells, com a viatgers 'que només volem arribar a l'hora', no deixaran de reclamar.
Els passatgers, indignats
Entre els particulars, les crítiques per l'augment de tarifes i el mal servei de Renfe es repeteixen. La Roser Bullich, veïna de Vilademuls (Pla de l'Estany), critica que els trajectes 'van de mal en pitjor'. I hi afegeix: 'Hi ha retards constants, mala informació, canvis d'horaris i, a sobre, ara hem de suportar un nou augment'.
Per la seva banda, en Julián Duran, de Barcelona, també fa una crítica semblant. 'En un moment de crisi com l'actual, i més tenint en compte que no rebem un servei de qualitat, l'increment del bitllet no està justificat', explica. Duran diu que no té 'cap mena de confiança' en Renfe, i lamenta que els usuaris estan 'completament indefensos' a l'hora de reclamar millores.
'A més dels continus retards, ara haurem de pagar un 5% més', critica Olesia Egorova, veïna de Sils (Selva). I conclou: 'Els trens segueixen arribant tard, i sembla que no s'adonen que hi ha crisi'.