Creen una revista en català i àrab perquè els veïns les coneguin més

La revista "Dones" és una iniciativa d'un grup de dones marroquines de Salt.

Publicat el 03 de maig de 2009 a les 13:45
 
Un grup de dones marroquines de Salt s'han unit per crear la revista 'Dones', que recull articles i entrevistes escrites en àrab i català que reflexionen sobre temes que interessen i preocupen les dones. La integració a la societat catalana, la feina, la salut, la bellesa o la cuina són alguns dels temes que es troben en el primer número. L'objectiu és donar-se a conèixer més entre els seus veïns i aglutinar dones d'altres nacionalitats per tal de crear un espai de trobada i intercanvi d'opinions. La coordinadora del projecte, Khadhija Bouadjadja, ha remarcat el canvi de vida que la revista ha suposat per les dones, que han passat d'estar a casa a sortir, escriure i relacionar-se entre elles.
 
'No sé si som nosaltres els tancats o són els catalans que ens tenen apartats però hem de ser nosaltres, que som els nouvinguts, qui els convidem a conèixer-nos més'. Aquesta és una de les reflexions de la Naima Jiach Jiach, una de les col·laboradores de la publicació, que serveix per obrir un debat entre la resta de dones. Aquesta setmana s'han trobat per acabar de comentar com veuen la revista un cop la tenen acabada i per començar a pensar què milloraran amb vistes al proper número, a finals d'octubre.
 
La Naima Jiach Jiach ha escrit un article a la revista sobre com s'han de comportar les joves marroquines, per no perdre les arrels però, alhora, es puguin adaptar a la societat catalana. Jiach Jiach reconeix que hi ha dones que continuen sotmeses o als pares o al marit quan arriben a Catalunya i que són 'mal vistes' pels marroquins si abracen la cultura catalana. 'El meu consell és estar al punt mig, integrar-se sense perdre les arrels', comenta la Naima que anima a totes les joves marroquines que llegeixin l'article a reflexionar abans de deixar d'estudiar i els diu que 'aprofitin l'oportunitat'.
 
La Naima Eljouami fa quatre anys que viu a Salt i ha volgut reflexionar entorn de la feina i les dificultats de trobar-ne si usen el mocador. 'Veig que les dones marroquines viuen situacions complicades sobretot per la feina perquè la majoria porten mocador o vestits tradicionals i les empreses no ho accepten', ha lamentat Naima que reconeix però que cada vegada hi ha més empreses que evolucionen i veuen que 'el que treballa és la persona i no el mocador o el vestit'.
 
Per la Naima, que parla perfectament el català, no conèixer l'idioma 'és un obstacle' per a la integració. 'Si vivim aquí, siguem del Marroc o del lloc que vinguem, hem d'aprendre la llengua del país perquè sinó és més complicat', reconeix Naima que des que va arribar a Salt va anar a l'Escola d'Adults per aprendre'l.
 
La Fatima Bouabdeli té 32 anys i en fa 20 que és a Catalunya i ha volgut incloure a la revista les receptes de dolços tradicionals per tal que la gent de Salt els pugui aprendre a cuinar.
 
Per a totes elles, aquesta revista ha suposat una injecció d'il·lusió. Així ho explica la coordinadora del projecte, Khadhija Bouadjadja, que ha indicat que ha servit perquè aquestes dones deixin d'estar a casa tancades i surtin, es formin i es relacionin. 'Fins ara eren dones nouvingudes, encara que portessin anys a Salt, perquè no sortien de casa i no coneixien res', ha lamentat. Bouadjadja ha explicat que al projecte participen dones de perfil divers, n'hi ha de joves, grans, que tenen estudis o que no i que treballen o es dediquen a les feines de casa', ha detallat Bouadjadja, molt satisfeta amb el resultat de la revista.
 
La voluntat d'aquestes dones, unes 35 en total, és que més dones s'uneixin a la publicació per a dir la seva i que, indiferentment de l'origen, la cultura o la religió, es pugui crear un espai de reflexió capitanejat per dones.
 
El projecte Comunitats-Salt
 
La revista 'Dones' és resultat d'un programa impulsat per Càritas, l'Ajuntament de Salt i el Consorci de Benestar Social Girona-Salt que, sota el nom Comunitats-Salt, pretenia conèixer la realitat social d'una illa de pisos d'una de les zones amb més immigració de Salt: els carrer Àngel Guimerà, Doctor Ferran, Torres i Bages i Ramon Sambola.
 
A través d'aquest programa, s'ha detectat que les dones –siguin de la nacionalitat que siguin- són les que pateixen més risc de quedar excloses i, per això, es va organitzar un programa formatiu adreçat a aquest col•lectiu per explicar quins recursos té el municipi, aspectes de la llengua, l'educació i, fins i tot, qüestions d'igualtat de gènere.
 
Fruit d'aquestes sessions, les dones marroquines han pres la iniciativa i han creat l'associació 'AMAL' –esperança en àrab- per reunir-se i tenir un espai de trobada. L'últim projecte nascut des d'AMAL ha estat aquesta revista, que ha sortit al carrer amb 1.000 exemplars i que té prevista una periodicitat semestral.