Deu cambreres i dependentes gironines han denunciat assetjament sexual a la feina el 2007

Publicat el 15 de maig de 2008 a les 16:11
 
'En general, l'empresa hi ha posat mà i ha canviat uns o altres de torn, de botiga o bé de categoria per posar fi als abusos', ha ressaltat Bassa.
 
El sindicat UGT ha fet públiques les dades de denúncies per discriminació que ha rebut durant l'any 2007. En total, la UGT ha rebut un total de 55 denúncies sobre problemàtiques referents a permisos de maternitat, reducció de jornades, permisos per atenció de persones dependents o assetjaments sexuals.
 
D'aquestes denúncies, només una feia referència a una problemàtica col·lectiva i es va portar fins a la Inspecció de Treball. En concret, el comitè d'empresa d'Hipercor va denunciar el centre comercial per no protegir la salut de les dones embarassades, ja que no es disposava de seients ni llocs condicionats perquè les treballadores poguessin descansar.
 
Aquest fet, juntament amb altres incompliments en matèria de seguretat i salut, va comportar la imposició d'una multa de 90.000 euros. La sanció es va fer pública a finals d'aquest mes de març.
 
Pel que fa a les 54 denúncies restants que ha rebut la UGT de Girona, totes fan referència a casos individuals i, segons concreta Dolors Bassa, 'no ha calgut portar-ne cap davant la Inspecció perquè s'han resolt mitjançant la via de la mediació'. Entre la tipologia de denúncies que crida més l'atenció hi ha el fet que deu treballadores van denunciar haver estat víctimes d'assetjament sexual.
 
'Es tracta de treballadores del comerç i de l'hostaleria, que ocupen els rangs de treball més baixos i que han patit assetjament per part dels encarregats, mitjançant tocaments o bé improperis', ha concretat la secretària general. En el moment en què la UGT rep la denúncia, el sindicat es posa en contacte amb l'empresa.
 
'Com que moltes són empreses grans, el propietari del negoci no sol saber mai la situació de bon inici', indica Bassa. Això sí, la secretària general ha indicat que molts dels casos del 2007 s'han resolt dins la mateixa empresa mitjançant la mediació. 'Hi ha noies que pleguen la relació laboral però, en general, l'empresa hi posa mà i canvia uns o altres de torn, de botiga o bé de categoria', ha dit Dolors Bassa.
 
Embarassos i finalitzacions de contracte
 
A més d'aquestes denúncies, la UGT també ha rebut quinze casos de finalitzacions de contracte a noies embarassades, però on no s'ha pogut demostrar que aquesta fos la raó per la qual no es renovés la relació laboral. 'Es tracta d'administratives de diversos sectors, com ara la construcció, i tots els casos s'han resolt arribant a un acord econòmic', explica Bassa.
 
Pel que fa als 29 casos restants, les denúncies rebudes són per temes de maternitat, reducció de jornades o permisos per atenció a persones dependents que no es concedeixen. D'aquest grup, deu casos fan referència a treballadores de la sanitat privada.
 
Dolors Bassa ha indicat que totes les denúncies que ha rebut la UGT per aquests afers s'han pogut solucionar mitjançant la conciliació o la mediació entre una i altra part. Per tant, no ha calgut portar els temes davant la Inspecció de Treball. 'Sovint són solucions econòmiques', conclou la secretària general de la UGT a Girona.