Divisió entre els alcades pels informes per permetre l'arrelament

Tortosa, Vic i L'Hospitalet creuen que no s'han escoltat les seves posicions mentre que Badalona i Salt diuen que s'ha fet en part

Publicat el 15 de febrer de 2011 a les 16:31

Els alcaldes continuen demanat que la seva opinió sobre immigrants incívics sigui escoltada per l'Estat. Tot i això, hi ha divergències sobre si l'esborrany del nou reglament d'Estrangeria contempla en part aquesta posició. La secretària d'Estat d'Immigració, Anna Terrón, ha dit que els informes sobre l'arrelament no seran vinculants però ha afegit que es renoven permisos a estrangers amb informes negatius. Tortosa, Vic, L'Hospitalet, Badalona i Salt van aprovar mocions per demanar que els informes siguin vinculants. Hi ha qui, com Badalona, considera que amb les paraules de Terrón queda clar que l'opinió dels ajuntaments es tindrà en compte. L'Hospitalet, Tortosa o Vic continuen reclamant més veu.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), ha valorat negativament que l'esborrany d'estrangeria no contempli la seva reclamació, tot i que ha alertat que al no tractar-se d'un document definitiu encara es puguin fer modificacions. 'Que no es vulgui tenir en consideració l'opinió de l'ajuntament que es qui sap quina és la situació que generen unes determinades persones és un error', ha declarat a l'ACN.

Ha recordat que els consistoris no demanen 'una discrecionalitat absoluta' sinó que el reglament marqui unes pautes sobre com fer que els informes dels ajuntaments tinguin més pes ja que són els municipis els que tenen 'millor informació' sobre la situació dels estrangers i el seu grau d'arrelament.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha expressat que la voluntat del consistori vigatà és que els informes que emeti l'administració local en relació a l'arrelament, reagrupació familiar i processos d'acollida sobre immigrants han de ser vinculants. Segons Vila d'Abadal ho han de ser pels informes negatius ja que pel que fa als informes positius, l'Estat pot tenir informació de la que l'Ajuntament no disposa.

L'alcalde ha explicat que són les administracions locals qui gestionen 'més de prop' tot el fenomen de la immigració a través dels funcionaris dels serveis socials, els mediadors i la Guàrdia Urbana. I és per aquesta raó que tenen 'més arguments' i 'més coneixements' per emetre un informe d'arrelament, acollida o pels processos de reagrupació familiar.

Un dels requisits que es valora a la ciutat de Vic a l'hora d'emetre un informe positiu és el coneixement de la llengua catalana. En aquest sentit, segons l'alcalde, l'Estat podria entrar en conflicte amb l'Ajuntament perquè l'administració central 'podria considerar que el coneixement i ús de la llengua catalana no és suficient per a no arrelar una persona'. Vila d'Abadal ha afegit que en aquest cas concret, com que els informes no són vinculants, l'Estat passaria un informe 'de negatiu a positiu'.

Fonts de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat (PSC) han considerat que aquesta és una oportunitat perduda, tot i que en ser un esborrany estudiaran amb detall el text per mirar si les seves peticions es poden fer per una altra via.

Salt és un altre dels municipis que va aprovar una moció per reclamar que els informes fossin vinculants. El passat divendres la pròpia Terrón va participar en un acte amb l'alcaldessa del municipi, Iolanda Pineda (PSC), i li va assegurar que no es permet l'arrelament d'aquells estrangers que tenen un informe negatiu del seu municipi. Pineda va assegurar que estan satisfets perquè entenen que les reivindicacions de l'ajuntament s'han tingut en compte 'en part'.

Des de Badalona, el seu alcalde Jordi Serra (PSC) ha considerat 'correcte' l'esborrany presentat la setmana passada per l'Estat i ha afegit que, després de les paraules de Terrón, 'l'opinió dels ajuntaments es tindrà en compte'. La moció aprovada per l'Ajuntament de Badalona només reclamava que els informes fossin vinculants en el cas de l'arrelament, no en el reagrupament, i ha assegurat que 'encara que això no es tingui redactat si que es tindrà en compte'.

En tot cas, Serra ha considerat que el que cal és 'una molt bona col·laboració' entre administracions i ha assegurat que actualment aquest enteniment existeix. 'Ens entenem i estem en sintonia', ha dit.