El 60% dels alumnes de l'Oficina de Català de Figueres no tenen cap coneixement de la llengua

La meitat dels inscrits aquest 2011 provenien del continent africà o de l'Amèrica del Sud i Centre

Publicat el 14 de març de 2012 a les 19:23

El 60% dels alumnes que es van inscriure en els cursos de l'Oficina de Català de Figueres no tenien cap coneixement de la llengua. Aquesta és una de les dades que es desprenen del balanç del 2011 i on es veu que el nivell bàsic i elemental va ser el més sol·licitat, un total de 681 dels 1.152 inscrits, tot i que el nombre real de persones van ser 900 perquè algunes es van apuntar en més d'un curs. Aquesta oficina, integrada en el Consorci per la Normalització Lingüística, té com a objectiu fomentar i ensenyar el català com a eina de cohesió social i té una mitjana d'un miler d'alumnes per any. L'Ajuntament de la ciutat assumeix el 35% del cost total dels serveis.

A banda del nivell bàsic i elemental, el segon curs més sol·licitat van ser els nivells de suficiència, amb un 19,2% del total, seguit dels estudis intermedis (17,4%), els nivells elementals (11,6%) i finalment, el de nivell superior i les sessions de llengua i terminologia en un 4%.

Segons dades facilitades per l'oficina, durant el 2011 la majoria dels alumnes provenien d'Europa, un 34,7%, dels quals un 13,4% eren de Catalunya; un 10,7% de l'estat espanyol, un 8,2% de la Unió Europea i un 2,4% e l'Europa extracomunitària. El segon grup més nombrós era el dels que provenen del continent africà, amb un 25,2%, molt igualat amb els del centre i de l'Amèrica del Sud representats en un 25,1%. Per contra, només un 1,1% dels usuaris provenien del continent asiàtic. El Marroc, Colòmbia, Bolívia, Senegal i Romania són alguns dels països amb més representació, per citar-ne alguns exemples, ja que hi ha una gran varietat de procedències amb una cinquantena de països diferents.

El servei de voluntariat per la llengua

Un dels serveis que també s'ofereixen és el programa Voluntariat per la llengua, que el 2011 va aplegar un total de 205 parelles, una xifra similar a les anteriors edicions. Des de l'oficina es crea una base de dades de voluntaris i aprenents i es formen parelles i grups que es relacionen per afinitats i per disponibilitat horària. L'objectiu és fomentar l'ús de la llengua entre catalanoparlants i persones que volen aprendre-la a través de la conversa.

Un servei unificat a la ciutat

Durant el primer període del curs 2011-2012 (febrer-juny) s'han organitzat un total de 23 cursos en els quals hi ha matriculats 557 alumnes. Una de les novetats d'enguany és el trasllat de l'oferta formativa de l'Oficina de Català de Figueres a la seu de la Fundació Clerch i Nicolau, al carrer Nou número 53, que ha permès unificar el servei des d'un punt cèntric de la ciutat. En aquests moments només els cursos que s'imparteixen a través del conveni amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) es fan fora d'aquest equipament, concretament s'imparteixen al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer.