El Consell Comarcal contracta una tercera empresa per fer la recollida selectiva

Publicat el 29 de juliol de 2008 a les 10:02
 
Segons els alcaldes que s'han reunit aquest dilluns no es tracta d'una vulneració del dret a vaga perquè des del començament s'han 'incomplert' els serveis mínims i és la seva 'obligació' assegurar la 'protecció de la salut pública' als municipis afectats per la vaga. El president, Lluís Freixas, ha afirmat que a partir de demà podran començar a treballar en aquells punts que Salut qualifiqui com a crítics. A més, ha fet una crida als treballadors i a l'empresa perquè arribin a un acord.
 
'No podem pagar per uns serveis que no s'han prestat'. Aquesta és una de les afirmacions que recull el manifest que han consensuat els alcaldes de les poblacions del Gironès afectades per la vaga. Així, Freixas ha concretat que com no s'estan fent els serveis mínims el Consell no pagarà per una feina 'que no s'ha fet'. A més, ha detallat que finançaran la contractació de la tercera empresa amb aquests diners que deixin de pagar a l'empresa adjudicatària del servei de recollida selectiva, Sufi SA.
 
Els representants municipals reunits al Consell Comarcal no han volgut concretar el nom ni quan començarà aquesta tercera empresa a fer la recollida selectiva. Tot i això, el responsable de Medi Ambient, Quim Cufí, ha explicat que a partir de dimarts podrien començar a treballar. Segons afirma es tracta que els tècnics de Salut elaborin informes detallant quins són els punts 'perillosos' per mantenir la salut pública i que l'empresa contractada ho netegi.
 
Per ara, Salut ha detectat problemes de salubritat a Salt mentre que a altres poblacions com Cassà de la Selva i Llagostera només hi han trobat 'problemes puntuals'. Per tant, es preveu que sigui a la població de Salt on es comenci el servei de recollida selectiva amb aquesta tercera empresa.
 
Els alcaldes del municipis del Gironès afectats per la vaga han acordat una sèrie de nou punts on expliquen que tot i que respecten el dret a vaga dels treballadors, consideren que les reivindicacions laborals han de ser 'responsables i proporcionades a la situació econòmica del moment'. Freixas ha explicat que han 'deixat clar' a l'empresa quin és el límit al qual el Consell pot arribar sense que això repercuteixi en un encariment excessiu dels impostos municipals pels ciutadans i que ara és l'empresa qui ho ha d'explicar als treballadors.
 
En la mateixa línia assegura que no poden assumir els increments proposats pels treballadors i que suposen una despesa de més de 170.000 euros anuals. Pel que fa a la proposta que fa l'empresa, han explicat que ofereix als treballadors un increment del salari brut actual d'un 8% anual des del 2009 fins al 2012. Amb aquestes dades sobre la taula, fan una crida a l'empresa Sufi SA i als treballadors perquè apropin postures i posin punt final a la vaga indefinida.
 
Mediació sense acord
 
Els treballadors en vaga i l'empresa s'han reunit de nou aquest dilluns al matí als serveis territorials de Treball a Girona per intentar arribar a un acord. La mediació ha començat a dos quarts d'una i s'ha allargat fins a les cinc de la tarda però, de nou, ha acabat 'sense acord'. Allà, els treballadors han exposat els motius que els han motivat a convocar la vaga indefinida així com els objectius i reivindicacions mentre que l'empresa s'hi ha oposat per 'improcedent'.
 
Llavors els treballadors han qüestionat la representativitat de les persones que l'empresa ha enviat a negociar perquè asseguren que 'no tenen poders de l'empresa' i, per tant, no els hi han reconegut la legitimitat per actuar en la mediació. Després d'un 'intens debat' la conseqüència ha estat que s'ha aixecat l'acte sense acord.
 
També han debatut sobre quins són els serveis mínims que s'haurien d'adoptar. Sufi proposa el buidatge de tots els contenidors desbordats mentre que els treballadors proposen la prestació del servei un cop al mes. Aquest punt també ha acabat 'sense acord'.