El Consell d’Europa i la Diputació aposten per la transparència i la participació ciutadana

La Fontana d'Or acull la primera trobada d'administracions estatals que experimenten el Segell Europeu per a la Innovació i la Bona Governança Local

Publicat el 26 d’octubre de 2010 a les 14:27
Foto: Pere Duran

Estanislau Puig, diputat de Participació Ciutadana de la Diputació de Girona; Anna Pagans, alcaldessa de Girona; Olivier Terrien, director del Centre de Coneixements Especialitzats sobre la Reforma de l’Administració Local del Consell d’Europa, i Estanislau Puig, diputat de Participació Ciutadana de la Diputació de Girona han presentat aquest matí la sessió d’obertura de la primera trobada d’administracions territorials espanyoles que experimenten el Segell Europeu per a la Innovació i el Bon Govern el l’Àmbit Local, que se celebra avui i demà al centre cultural la Fontana d’Or, de Girona.

L’objectiu de la trobada, que està organitzada per la Diputació i el Consell d’Europa, és analitzar la innovació i la bona governança local. A més, també s’aprofundirà especialment en la possibilitat d’implantar a les administracions territorials de l’Estat espanyol (a manera de prova) un nou instrument per garantir la bona governança local: el Segell Europeu per a la Innovació i el Bon Govern el l’Àmbit Local.
 
Aquest Segell servirà per reconèixer aquells municipis que demostrin una millora de la seva governança local i, de moment, ja s’ha implantant a manera de prova en una quarantena d’administracions territorials europees. El Consell d’Europa vol començar ara a provar la implantació del Segell també a l’Estat espanyol. Per aquest motiu ha triat la Diputació de Girona com a marc per fer una trobada sobre l’aplicació del Segell a les administracions territorials de l’Estat.
 
Participen a la trobada, convidats pel Consell d’Europa: representants d'Estrasburg i Bordeus (ciutats franceses que experimenten el Segell Europeu); un representant de la Comissió d'Auditoria Britànica especialitzat en la participació ciutadana en l’àmbit local; representants d’administracions territorials de l’Estat com la Diputació de Girona, els ajuntaments de Girona, Lloret de Mar, Olot, Santa Cristina d’Aro, els consells comarcal de l’Alt Empordà, del Baix Empordà i de la Selva; la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, i els ajuntaments de Getafe, Màlaga, las Palmas de Gran Canaria i Sant Sebastià.
 
 
Estratègia per a la innovació i la bona governança local
 
El criteris en què es basa el Segell provenen d’un document  que el Comitè de Ministres del Consell d’Europa va adoptar el 26 de març de 2008 i que porta per nom Estratègia per a la innovació i la bona governança local. L’Estratègia, que parteix de la idea que la ciutadania és al centre de l’activitat institucional i dels processos democràtics, promou 12 principis que podríem agrupar en tres grans àmbits:
 
I. La participació i la reactivitat per garantir que els ciutadans puguin expressar-se lliurement sobre la gestió dels assumptes locals, com també que les respostes de les autoritats locals s’adeqüin a les seves expectatives i necessitats legítimes.
 
II. L’obertura i la transparència. Un comportament ètic i l’obligació de retre comptes.
 
III. Els drets humans, la diversitat cultural i la cohesió social per:
a) Lluitar contra tot tipus de discriminació, en el marc de les competències locals.
b) Assegurar que tots els ciutadans s’identifiquin amb la seva comunitat i no en siguin exclosos.
c) Garantir l’accés dels ciutadans, sobretot dels menys afavorits, als serveis bàsics, i garantir la integració de les regions menys afavorides.
 
 
Els dotze principis de bona governança democràtica local
 
Els dotze principis que promou l’Estratègia per a la innovació i la bona governança local són:
 
1. Eleccions periòdiques i una representació i una participació equitatives per tal de garantir que tota la ciutadania disposi d’oportunitats reals per implicar-se en la gestió dels afers públics locals.
 
2. La reactivitat per tal de garantir que les respostes procedents de les autoritats locals s’adaptin a les expectatives legítimes i a les necessitats de la ciutadania.
 
3. L’eficàcia i l’eficiència per tal d’assegurar que s’aconsegueixen els objectius mitjançant un ús òptim dels recursos.
 
4. L’obertura i la transparència per garantir el lliure accés del públic a la informació i per facilitar la comprensió de la gestió dels afers públics.
 
5. L’estat de dret per garantir l’equitat, la imparcialitat i la previsibilitat de l’acció pública.
 
6. Una conducta ètica per garantir que l’interès públic se situa per sobre dels interessos privats.
 
7. Les habilitats i les capacitats per garantir que els representants i els responsables locals són capaços de complir la seva missió.
 
8. La innovació i l’obertura de mentalitat davant del canvi per garantir que les noves solucions i les bones pràctiques comportin millores.
 
9. La durabilitat i l’orientació a llarg termini per tal que es tinguin en compte els interessos de les generacions futures.
 
10. Una bona gestió financera per garantir una utilització prudent i productiva dels fons públics.
 
11. Els drets humans, la diversitat cultural i la cohesió social per garantir la protecció i el respecte de tots els ciutadans, i prevenir la discriminació i l’exclusió.
 
12. L’obligació de retre comptes per garantir que els representants i els dirigents locals assumeixin les seves responsabilitats i es considerin responsables dels seus actes.