El nou curs comença amb normalitat a les escoles i instituts gironins

Publicat el 16 de setembre de 2008 a les 11:30
 
A banda d'això, i segons ha confirmat el delegat del Govern, Jordi Martinoy, no hi ha cap centre que tingui mancances destacades. Martinoy ha remarcat que s'estrenen vuit nous serveis, set noves construccions i onze grans ampliacions de centres.
 
Aquest matí els alumnes gironins han pogut assistir a classes sense incidències remarcables, a banda del retard a Cadaqués i també a Quart, on els alumnes hauran de conviure amb les obres que es fan al centre. Aquest estiu van començar els treballs per construir un gimnàs i una pista poliesportiva, i es preveu que les obres acabin el mes de desembre.
 
A banda d'aquests incidents, el delegat ha confirmat que el curs arrenca amb 'normalitat absoluta' a la demarcació, on hi ha 119.658 alumnes, un 5,4% més que el curs passat, i 6.843 professors, també un 5% més que el darrer any.
 
Pel que fa a obres i construccions de nous edificis, aquest curs s'inicien les classes a vuit nous centres –la majoria d'ells en barracons- a municipis on fins ara no es disposava d'aquest serveis. És el cas de Sant Julià de Ramis, on s'ha inaugurat la nova escola d'infantil i primària després de 30 anys sense escola. Fins ara, els alumnes d'aquest municipi o bé havien d'anar a la població veïna de Sarrià de Ter o bé a Medinyà, un altre nucli del municipi.
 
També hi ha nous servies al CEIP Nou de Castelló d'Empúries, el CEIP Mas Nadal de Quart, el CEIP Castell-Platja d'Aro, l'IES Vilafant, l'IES de Lloret de Mar, el de Sils i també a Vilablareix. En aquest darrer cas, el delegat ha volgut destacar la importància d'aquest nou centre que ajudarà a descongestionar els instituts de la zona sud de la capital gironina.
 
Segons dades del Departament d'Educació, també s'han posat en marxa escoles de nova construcció a l'Escala, el CEIP l'Amistat de Figueres, el CEIP Castell de Farners (tot i que encara els falta per arribar el mobiliari del menjador), el CEIP les Clisques de Port de la Selva i el Lluís Castells de Riudaura que posa fi a una etapa de barracons. En el cas de l'IES Vallvera de Salt ja va començar a funcionar durant el passat curs i el SES Cap de Creus iniciarà la seva activitat el dimecres a causa del trasllat.
 
Durant el passat curs, i sobretot a l'estiu, s'han fet obres d'ampliació a centres existents arreu de les comarques gironines, fins a un total d'onze actuacions. També en aquest cas tots els centres han arrencat la seva activitat sense incidències importants. Es tracta del CEE Palau de Girona, l'escola Doctor Sobrequés de Bescanó, el Martí Inglés de Palau-Savardera, el Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà, el mossèn Joan Batlle de Blanes, el Torres Jonama de Mont-Ras i el Vilaromà de Palamós. En aquest darrer cas, l'ampliació ha estat pels alumnes d'infantil i encara queden pendents les obres del nou edifici de primària.
 
Durant el curs també està previst que es dugui a terme l'ampliació de l'escola Annexa de Girona que s'hauran de compaginar amb l'activitat escolar i que han fet que l'espai de pati es redueixi a la meitat. Durant l'estiu s'ha enderrocat un edifici en desús aprofitant que no hi havia alumnes. En el cas del CEIP Caritat Serinyana de Cadaqués, l'inici de curs que estava previst per aquest dilluns es retarda fins dimecres a causa del trasllat.
 
Pel que fa a grans ampliacions, també estan a punt les de l'institut Frederic Martí i Carreras de Palafrugell, el Narcís Monturiol de Figueres i també la nova ala del Pere Alsius de Banyoles.
 
En total, el departament ha fet 78 actuacions de millora arreu de la demarcació per un import de més de 5 MEUR.
 
Els alumnes de l'escola Caritat Serinyana i els de l'institut Cap de Creus de Cadaqués començaran el curs dimecres per ultimar el trasllat
 
Els alumnes de primària de la nova escola Caritat Serinyana i els de secundària del nou institut Cap de Creus de Cadaqués no podran començar el curs escolar fins aquest dimecres a causa dels darrers treballs de trasllat. Tant l'escola com l'institut es troben ubicats en el mateix edifici que ha estat objecte de construcció i de reforma. Segons ha explicat l'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, les obres havien finalitzat en el termini previst, però només quedaven 'petits detalls' de trasllat, com ara mobiliari i llibres i per aquesta raó s'havia decidit aplaçar l'inici de les classes. En aquest nou centre s'han matriculat 284 alumnes.
 
Borrell ha inaugurat, aquest dilluns al matí, el nou institut Cap de Creus de Cadaqués i la reforma de l'escola Caritat Serinyana del municipi, tot i que fins dimecres i dijous no s'incorporaran els alumnes de primària i secundària. 'Són petits detalls que falten com ara col·locar algunes lleixes o llibres. Són els petits problemes de quan una persona es trasllada de casa', ha exemplificat l'alcalde de Cadaqués. La remodelació d'aquests equipaments ha tingut un cost d'uns nou milions d'euros.
 
Els 232 alumnes del CEIP Santa Margarida de Quart comencen les classes convivint amb els paletes
 
 
Els 232 alumnes del CEIP Santa Margarida de Quart han començat aquest dilluns les classes convivint amb els paletes. Aquest estiu van començar els treballs per construir un gimnàs i una pista polisportiva, i es preveu que les obres acabin el mes de desembre. La directora del centre, Imma Marquès, ha explicat que 's'està disposat a acceptar les molèsties' perquè entenen que l'estiu era un termini massa ajustat per fer l'obra. Els treballs de construcció del gimnàs, que també inclourà uns nous lavabos per als alumnes, han obligat a retallar part del pati i comportaran que, durant l'hora d'esbarjo, hi hagi més monitors a l'espai per vigilar els infants.
 
L'inici de curs ha estat tranquil a les escoles gironines on es portaven a terme obres d'ampliació o de construcció d'edificis annexos. Gairebé a tots diferents centres que havien de començar les classes amb els treballs acabats, al matí es tenia tot enllestit per rebre els alumnes. Un dels problemes però s'ha registrat a Cadaqués (Alt Empordà), on els alumnes de primària i secundària no podran iniciar les classes als nous centres fins dimecres a conseqüència del trasllat.
 
D'altra banda, a aquelles escoles on ja se sabia que els terminis de les obres s'allarguen més enllà del setembre, l'equip directiu i de professorat ja n'estava al corrent. A les comarques gironines, un dels centres on els alumnes hauran de conviure amb els paletes és el CEIP Santa Margarida de Quart. Des del passat juliol, les màquines estan treballant a la zona del pati per construir un gimnàs i una pista poliesportiva, que permetrà que la canalla no hagi de fer educació física al pati o bé, si plou, als passadissos.
 
Els treballs, segons explica la directora del CEIP Imma Marquès es preveuen acabar el proper desembre. De totes maneres, des de l'escola s'està disposat 'a acceptar les molèsties', perquè entenen que Educació no tenia prou temps per acomplir els treballs durant l'estiu. 'Això ens obliga a posar més vigilants a l'hora del pati, per evitar que els nens s'acostin massa a les obres, i també tenir menys espai de pati', ressalta la directora.
 
En total, l'edifici que s'està aixecant –que també incorporarà uns nous lavabos- i les tanques d'obra es mengen aproximadament un terç de l'espai que hi havia abans. Les obres del nou gimnàs també obligaran a modificar els hàbits d'entrada dels alumnes, i és que s'està estudiant que els alumnes no entrin pel pati, com feien fins aquest curs. 'Fins ara, els pares estaven acostumats a una rutina i feien entrar els nens fent fila; avui hem vist com els pares estaven una mica nerviosos, i tots els nens estaven aplegats al porxo', ha concretat Marquès.
 
Un altre centre que ha començat les classes amb normalitat, tot i les obres, ha estat el CEIP Torres Jonama de Mont-ras (Baix Empordà). Durant el primer trimestre, es portaran a terme les reformes a la part antiga del cos de l'escola, i a la que s'ha construït nova els treballs ja s'han acabat.
 
Reformes i ampliacions enllestides
 
Exceptuant el cas de Cadaqués, segons ha informat Educació, a la resta dels diferents centres gironins on es portaven reformes i ampliacions els treballs ja s'han acabat. Els terminis s'han complert i, aquest dilluns, els alumnes han començat el curs amb normalitat.
 
Entre aquests centres, al Gironès, hi ha el CEE Palau de Girona, el CEIP Doctor Sobrequés de Bescanó (Gironès). Per altra banda, la reforma i ampliació del CEIP Martí Inglès de Palau-saverdera també s'ha enllestit i els alumnes han entrat a les aules sense incidències.
 
Un centenar de pares i mares de Santa Coloma de Farners fan una marxa lenta de cotxes per demanar la gratuïtat del bus escolar
 
 
Un centenar de pares i mares d'alumnes dels quatre centre escolars de Santa Coloma de Farners han complicat aquest dilluns al matí l'accés a la capital de la Selva amb una marxa lenta de cotxes per demanar la gratuïtat del bus escolar urbà. Amb sortida de la urbanització Santa Coloma Residencial, la quarantena de vehicles han recorregut els tres quilòmetres de la C-63 fins al centre de la població a un ritme d'uns 20 km/h, fent sonar els clàxons i provocant cues de fins a cinc quilòmetres pels cotxes que provenien de Girona. Segons Sílvia Barragán, membre de l'AMPA de l'IES Santa Coloma de Farners, la protesta es mantindrà durant tots els dies d'aquesta setmana.
 
El problema del transport escolar urbà es va iniciar quan Educació va anunciar que no continuaria pagant el deute de 400.000 euros que té aquest servei perquè no és obligatori oferir-lo gratuït. Arran d'aquesta actitud, el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments van decidir que les famílies paguessin part del cost del servei a partir de l'inici d'aquest curs, cosa que representa una aportació anual de 290 euros per nen. Els pares van negar-se en rodó a pagar cap quantitat per un servei que fins llavors havia estat gratuït i varen iniciar un seguit de mobilitzacions a diversos municipis com Vidreres, Sils, Caldes, Maçanet, Vilobí d'Onyar o la mateixa Santa Coloma de Farners.
 
Aquest mes de juny, el Consell Comarcal va proposar una rebaixa de la quota de 290 a 177 euros anuals però els pares igualment s'oposen a pagar, pensen que el transport escolar hauria de ser 'un dret adquirit' i demanem la revisió i modificació del decret 161/96 que ho regula. 'I no ens sentim sols en la nostra reivindicació. Ho demostra el fet que dels 185 usuaris del bus escolar urbà que hi havia el curs passat, enguany només 11 s'han inscrit', ha comentat Barragán. 'Això vol dir que la immensa majoria dels usuaris estan en contra de pagar les quotes', ha afegit la portaveu de les AMPA de Santa Coloma de Farners, que no ha volgut entrar amb polèmiques amb l'Ajuntament.
 
 
'La relació que tenim amb el consistori és una mica conflictiva però crec que han malinterpretat les nostres reivindicacions perquè nosaltres sempre hem cregut que no és un problema d'ells sinó del departament d'Educació del Consell Comarcal', ha finalitzat Barragán.