Tot i que la mina feia anys que es trobava ancorada en una roca de la Punta de Garbí, la llevantada del passat desembre va fer que saltés una de les tapes i que el mecanisme quedés al descobert, amb el perill que això suposava. Per fer-la esclatar, els artificiers i els submarinistes l'han desplaçat a mar obert i, des d'allà, l'han fet detonar.
El procés per fer esclatar la mina ha començat a quarts de nou del matí i s'ha allargat ben bé cinc hores. L'artefacte era esfèric, tenia un perímetre d'1,3 metres i una alçada de 80 centímetres. Des de feia temps es trobava encaixonat a 21 metres de profunditat entre unes roques de la Punta de Garbí, a tocar de la bocana del port de Sant Feliu de Guíxols.
Tot i que les algues l'havien recobert, el temporal del 26 de desembre passat va fer saltar una de les tapes que la recobria i va deixar el mecanisme al descobert. El regidor de Turisme del municipi, Carles Motas, ha explicat que van ser uns submarinistes qui es van adonar de la presència de l'explosiu. 'Arran d'això, vam fer una immersió i, en adonar-nos que es tractava d'una mina antivaixells vam alertar la Guàrdia Civil', ha indicat Motas.
Arran del perill que suposava l'artefacte, la Guàrdia Civil va iniciar el procediment per desactivar-la i fer esclatar part de la càrrega que portava al seu interior. En concret, a dins la mina hi havia 150 quilos d'explosiu. Aquest dimecres, des de primera hora del matí, l'operatiu especial ha començat a treballar al port de Sant Feliu de Guíxols.
Per part de la Guàrdia Civil hi ha pres part una trentena d'efectius, entre submarinistes del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (Geas), membres de la Unitat Especial de Desactivar Explosius (Uede) -que s'han desplaçat a la Costa Brava des de Cartagena- i agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona).
A més, també s'ha rebut el suport dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local. Durant les gairebé cinc hores que ha durat el procés, s'ha tancat el port a l'accés i a la sortida de vaixells. Els submarinistes, amb l'ajuda d'un globus, han tret la mina de la roca i l'han arrossegat fins a mar obert, en una zona de fons sorrenc.
Dues càrregues d'explosius
El tinent de navili i cap de la Uede, José Marcos, que ha dirigit l'operatiu, ha ressaltat que la mina 's'ha traslladat a un lloc segur tant per seguretat com per minimitzar l'impacte mediambiental'. Per detonar la mina, els artificiers han posat dues càrregues d'explosius a banda i banda de l'artefacte.
Deu minuts abans de les dues del migdia, els agents han activat els explosius, i la mina ha detonat enmig d'una explosió i una immensa columna d'aigua. Durant tot el temps que ha durat l'operatiu, també s'ha establert una distància de seguretat de 1.000 metres per a les embarcacions.
José Marcos ha ressaltat que, tot i que no és habitual, no és estrany trobar-se mines de la Segona Guerra Mundial o de la Guerra Civil disseminades pel fons de la Costa Brava. 'Cal pensar que el Golf de Lleó i part de França van ser zones molt minades pels alemanys, i que els corrents porten els artefactes cap aquí', ha indicat.
Per la seva banda, el cap dels Geas de les comarques gironines, Fernando Aguirre, ha indicat que, d'ençà del moment en què van tenir coneixement de l'existència de la mina, l'artefacte s'havia balisat per evitar accidents. 'Durant els darrers divuit anys, a la Costa Brava hem portat a terme 22 contraminats d'aquest tipus', ha indicat.
Demà els artificiers i els submarinistes de la Guàrdia Civil es desplaçaran fins a l'Alt Empordà per desactivar una altra mina. Aquesta es troba davant la platja de l'Almadrava de Roses.