Des de Santa Llogaia d'Àlguema fins a la Jonquera, els alcaldes sostenen que fer passar la MAT soterrada comportarà haver de construir una rasa de 13 metres d'amplada com a mínim, i que això suposa 'un impacte sobre el territori' que cal compensar. Els municipis consideren que les quantitats que han de rebre han de ser similars a les dels pobles per on la MAT passa aèria. La reivindicació conjunta, plasmada en una moció, es farà arribar tant al Parlament com a la companyia.
L'anunci de Red Eléctrica de no voler compensar els onze municipis gironins del tram transfronterer de la MAT, per on la infraestructura passarà soterrada, ha encès els seus alcaldes. Per això, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Masarac, Capmany, Darnius, Agullana i la Jonquera ha fet pinya per exigir a la companyia que els compensi econòmicament per la línia d'alta tensió.
Els ajuntaments aprovaran una moció conjunta en aquest sentit, que es farà arribar tant a la Generalitat de Catalunya com a la mateixa companyia. A més, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, portarà al Parlament de Catalunya una proposta de resolució perquè el Govern els ajudi a l'hora de fer sentir la seva veu.
Els alcaldes consideren que no n'hi ha prou amb haver aconseguit que la MAT passi soterrada per l'Alt Empordà. 'Nosaltres no som tècnics, i va ser en veure el traçat del corredor que va presentar la companyia quan ens vam adonar de l'impacte que tindria', ha ressaltat l'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas.
La companyia farà passar la MAT soterrada en rasa, en paral·lel a la traça de l'autopista AP-7 i del TGV. Els 400.000 volts creuaran la frontera mitjançant un túnel paral·lel al de l'alta velocitat. En total, el tram transfronterer de la interconnexió s'estén al llarg de 60 quilòmetres, dels quals aproximadament la meitat es troben a l'Alt Empordà.
El soterrament suposarà haver de deixar lliure una franja d'uns tretze metres d'amplada per passar-hi els 400.000 volts. Cabezas ha indicat que això suposarà 'un impacte, ja que es tracta d'una rasa tancada i sectoritzada al territori'. I ha afegit: 'Això suposarà una nova infraestructura, al costat de l'autopista i el TGV, per on contínuament hi haurà tècnics revisant-ne el funcionament'.
Compensacions similars
Per aquest motiu, els municipis consideren que les compensacions que han de rebre de Red Eléctrica han de ser similars a les que la companyia ha ofert per al tram aeri. Cabezas ha explicat que, evidentment, 'l'impacte és diferent en cada cas' però que, sigui com sigui, la infraestructura deixa una marca al territori.
En el cas de la línia aèria l'impacte més important és el visual. Les torres se situen cada 500 metres, però entre una i altra es pot conrear el terreny. Pel que fa al soterrament, no hi ha impacte visual, però la rasa per on discorreran els 400 kV estarà asfaltada o coberta de portland.
'Tindrem una nova rasa a la comarca i, per això pensem que ens hem de situar a nivells similars que els municipis que tenen la MAT aèria', ha indicat Cabezas. I ha afegit: 'A més, amb les quantitats de compensació que s'ofereixen tampoc podem anar molt per sota'.
En aquest sentit també s'ha expressat l'alcaldessa de Vilafant, Pepi Comalada. L'alcaldessa ha indicat que 'no ens poden discriminar per tenir la línia soterrada, perquè considerem que fer un corredor d'uns 13 metres d'amplada no és la gran solució'.
Comarca pressionada
Per la seva banda, l'alcalde de Figueres ha alertat que 'mai com ara l'Alt Empordà ha estat tan pressionat des del punt de vista del paisatge'. Santi Vila ha indicat que, de les accions presents 'en dependrà el model econòmic i de noves infraestructures del futur'.
El front comú que han fet els alcaldes de l'Alt Empordà però, no s'ha estès a l'altra banda dels Pirineus. L'alcalde de Figueres ha dit que 'lamentablement' a un i altre costat de frontera 'les dinàmiques són molt diferents', en referència a l'alt grau de mobilització dels municipis de la Catalunya del Nord.
Red Eléctrica calcula que l'any 2013 la interconnexió dels 400 kV ja serà una realitat. La interconnexió serà la segona línia de 400 kV que hi haurà soterrada a tot l'estat espanyol. De moment, la única que hi ha es troba a Madrid. Es un tram de 12,7 quilòmetres de llargada, que es va soterrar amb un túnel situat a una profunditat de dos metres i que transcorre per sota de l'aeroport de Barajas.