
L'empresa gironina Embotits Caula ha decidit apostar pel mercat islàmic i arribar a destinar una quarta part de la producció als consumidors musulmans d'Europa. En els darrers anys, la firma càrnia ha creat una gamma d'embotits fets de vedella, gall dindi o ànec sacrificats segons el ritual islàmic. Ara, com assegura el director comercial, Eduard Caula, estan preparats per "fer el salt" i vendre'ls a l'engròs. La intenció és produir deu tones setmanals de producte halal. L'empresa fa pocs mesos que s'ha traslladat a una nau al polígon de Sant Gregori (Gironès). Les noves instal·lacions han suposat una inversió de 12 MEUR i compten amb una línia de producció destinada exclusivament als embotits islàmics.
L'empresa gironina produeix cada setmana 20.000 quilos d'embotits, la gran majoria derivats del porc (fuets, llonganisses, xoriços, salamis i pernils). Ara fa uns set anys, però, Embotits Caula va decidir obrir-se al mercat islàmic i començar a produir sota la denominació 'halal', que engloba tot allò que es permet consumir al món musulmà perquè segueix els preceptes religiosos.
El camí, però, no ha estat fàcil. I és que a diferència d'altres càrnies, centrades a produir mortadel·les, Embotits Caula va decidir apostar pels curats.
"Un xarcuter del sud de França ens va demanar si seríem capaços de desenvolupar una línia de productes curats halal", explica el director comercial. I precisa: "A partir d'aquí, vam decidir desenvolupar una gamma àmplia d'aquests productes per a mercats europeus com el francès, el belga i l'holandès".
Ara, Embotits Caula compta amb unes 30 referències etiquetades sota la denominació halal. Entre aquestes hi ha xoriços, llonganisses, salamis, fuets o -fins i tot- pernils curats de vedella. A més d'aquesta carn, l'empresa també utilitza gall dindi i ànec per als embotits destinats al mercat islàmic.
Eduard Caula explica que, a l'hora de produir producte halal, s'han de seguir unes regles molt estrictes. Per exemple, l'animal s'ha de sacrificar seguint el ritual islàmic i, durant el procés de producció, s'ha d'evitar qualsevol mena de contacte amb carn de porc. És per això que Embotits Caula ha invertit separant les línies de producció i duplicant tota la maquinaria.
A més, en molts casos els embotits surten certificats de la fàbrica o bé és el mateix client qui en supervisa el procés. "A l'estat espanyol qui posa aquest segell és l'Institut Halal; però, per exemple, a l'hora de vendre a França també se'ns ha exigit la supervisió per part de la mesquita d'Évry de París", concreta Eduard Caula.
Tot i que ja fa temps que l'empresa fa embotits halal, fins ara aquests només representaven el 5% de la producció. Ara, però, Embotits Caula ha decidit apostar fort pel mercat islàmic i,pel proper any, s'ha fixat l'objectiu de vendre deu tones setmanals de producte halal curat.
Línia de producció específica
A l'hora de "fer aquest salt" -com precisa el director comercial- ha estat clau el fet que l'empresa s'hagi traslladat a unes noves instal·lacions. Des de l'abril, Embotits Caula ja no es troba al Pont de la Barca de Girona, sinó en una nau del polígon de Sant Gregori. "En total, disposem de 7.000 metres quadrats, però en un futur aquesta superfície de producció es pot ampliar en 3.000 metres més", indica Caula.
Les noves instal·lacions han suposat una inversió de 12 MEUR i compten amb una línia de producció exclusiva -i separada de tota la resta- per a fer embotit halal. D'aquesta manera, precisa Eduard Caula, "s'evita qualsevol mena de contacte amb altres carns prohibides dins el món islàmic".
Doblar la producció
Amb la nova nau, l'empresa s'ha fixat arribar a doblar la seva producció d'embotits des d'ara i fins al 2016. "Ens hem fixat poder arribar a produir 45.000 quilos setmanals d'embotits; i d'aquests, 10.000 volem que siguin producte halal", explica el director comercial.
L'any passat, Embotits Caula va tancar l'exercici facturant 6 M EUR, una quantitat que aquest 2011 espera incrementar en un 10%. L'empresa gironina ven els embotits que produeix a distribuïdors i majoristes, que s'estenen des de la petita botiga de barri fins a les cadenes de supermercats.
Precisament, dins el mercat estatal, l'empresa gironina vol apostar per introduir la marca Caula a la gran superfície a través d'una nova gamma d'embotits curats sans. Els productes, batejats com a 'Cuídate', han sortit fa poc al mercat i, segons indica el director comercial, "estan fets amb gall dindi o carns baixes en grasses".
85% de la producció, a l'exterior
Embotits Caula és una empresa amb tradició exportadora. De fet, actualment el 85% de la seva producció es ven a mercats exteriors, principalment a Europa. Entre els països on s'exporta hi ha França (que concentra una quarta part de les vendes), Holanda, Alemanya, Bèlgica, Anglaterra, Suècia, Dinamarca, Portugal o Noruega.
A més, l'empresa també ven els seus embotits a Nova Zelanda, Austràlia, els Emirats Àrabs i el Líban. En aquests països àrabs, però, sobretot s'exporten embotits fets amb porc per als consumidors occidentals que hi viuen.
"En aquests mercats costa molt introduir producte halal; per això, la nostra intenció és començar a exportar els curats halal al mercat islàmic europeu, que a més de les mortadel·les també comença a consumir altres embotits", precisa el director comercial.
Per a aquest 2011, l'empresa també vol obrir nous mercats. "Ens interessa arribar al Marroc, Algeria i a Egipte, i també ens estem plantejant mirar de vendre a Sudamèrica", explica Eduard Caula.
L'empresa Embotits Caula va néixer l'any 1939 quan un carnisser de Santa Eugènia va decidir aixecar la fàbrica a Girona. Amb el temps, les instal·lacions es van anar ampliant i especialitzant-se en la fabricació de curats, fins arribar a aquest 2011, en què s'ha inaugurat la nova nau a Sant Gregori. Actualment, l'empresa compta amb una quarantena de treballadors i unes 180 referències (de les quals, 150 són derivats del porc).