Empresarials i les enginyeries, últims en aplicar Bolonya a la UdG

Publicat el 20 de maig de 2009 a les 15:23

En total seran 27 els graus que es faran el curs 2009-2010 dels quals 25 són nous. Són menys dels que a priori pensaven engegar però finalment la facultat de Ciències Econòmiques ha decidit fer-se enrere i prorrogar la implantació del Pla Bolonya un any més. La degana, Anna Garriga, ha basat en dos arguments la decisió: d'una banda que no tenen cap garantia que l'ANECA doni el vistiplau als graus i, de l'altra, adherint-se a la decisió d'altres universitats catalanes com la UAB o la UB.

La degana de la facultat, Anna Garriga, ha afirmat que estan 'desenganyats' i 'desil·lusionats' perquè el procés d'aprovació dels graus que proposen els graus relacionats amb economia ha anat molt lent. Segons detalla, l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) ha 'retardat molt' l'aprovació dels graus i, a dia d'avui, encara no tenen 'cap garantia' que els hi donarà el vistiplau.

El punt més sensible és el grau de comptabilitat i finances que es vol equiparar a l'actual carrera de Ciències Empresarials, la més demandada. Garriga ha afirmat que han avaluat els graus amb criteris 'més que discutibles' i que tant la UdG com la UAB i la UB han decidit prorrogar la implantació dels estudis un any més.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, s'ha mostrat molt crítica amb el paper de l'ANECA i ha afirmat que tenen 'moltes queixes' del seu funcionament. Lentitud, criteris incomprensibles o retard en l'emissió d'informes són algunes de les queixes de Geli. Per això, espera que l'agència homòloga a Catalunya tingui competències i pugui assumir part de la feina.

25 graus nous

Aquest curs començaran a la UdG 25 nous graus que se sumaran al de Medicina i el de Publicitat i Relacions Públiques que ja porten un any de recorregut. Entre aquests destaquen tres nous graus que responen a 'la demanda social', segons la rectora. Un és el grau en Comunicació Cultural que pretén integrar l'ànalisi dels fonaments d ela cultura contemporània i l'impacte dels mitjans de comunicació en la societat actual. També hi haurà el Grau en Biotecnologia que estableix un lligam entre la biologia i l'enginyeria química i el Grau en Ciències Polítiques i de l'Administració.

A la facultat d'Educació i Psicologia hi haurà quatre graus: Educació Social, Mestre en Educació Infantil, Mestre d'Educació Primària i Psicologia. A la facultat de Lletres hi faran Comunicació Cultural, Filosofia, el grau de Geografia, Ordenació del Territori i Gestió del Medi Ambient, Història, Història de l'Art, Llengua i Literatura Catalanes i Llengua i Literatura Espanyoles. A la de Ciències hi haurà Biologia, Biotecnologia, Ciències Ambientals i Química. A l'Escola Politècnica Superior hi faran Arquitectura, Enginyeria d'Edificació, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Enginyeria Mecànica i Enginyeria Química. A la Facultat de Turisme impartiran els graus de Publicitat i Relacions Públiques i Turisme. En l'àmbit de la Salut faran els Graus de Medicina i Infermeria.

Els estudis que oferiran de manera tradicional seran el d'Administració i Direcció d'Empreses, Ciències Empresarials, Economia, Enginyeria Industrial, les dues Enginyeries Tècniques Agrícoles i dues enginyeries en informàtica.