'No juguem amb la practicitat del bric de llet, que pot durar fins a tres mesos, ni tampoc amb l'estalvi de les marques blanques. Aquí es tracta d'oferir llet natural, com la d'abans, més bona i amb les qualitats nutritives i organolèptiques intactes', ha assenyalat Bosch. 'La llet que surt pel dosificador de la màquina està llesta per prendre, no s'ha de bullir, es guarda un setmana i està sotmesa a un tractament tèrmic no tant fort com la dels brics', ha explicat la sòcia de Via Làctea. 'Estem parlant d'uns 76 graus de temperatura que fa que la llet conservi molt més el sabor i els seus atributs', ha puntualitzat Bosch, que ha confirmat que els tancs de les dues màquines, amb una capacitat de fins a 325 litres de llet, es renovaran a diari.
Màquina dividida en tres departaments
Les màquines expenedores, de la marca italiana Prometea, ja han estat tunejades amb el nou logotip de 'Llet llet' i es divideixen en tres departaments ben diferenciats. Al de més a l'esquerra hi ha un apartat on el comprador pot adquirir recipients de diferents tipus de capacitat, en plàstic o vidre, per tal de guardar la llet del sortidor. 'Hi posarem ampolles d'un litre i de mig litre que es podran comprar per 0,60 o 0,80 cèntims d'euro. També hem pensat de col·locar-hi altres tipus de complements com cereals o sobres de cacau en pols', ha confirmat Bosch. Tot i això, la gent que es vulgui estalviar aquesta despesa ja podrà portar directament de casa seva el recipient per guardar-hi la llet.
El departament central és el sortidor pròpiament dit, on es preserva la llet sencera de vaca a una temperatura d'uns 4º centígrads, i on el comprador hi ha de situar l'ampolla per descarregar aquest producte. La compra mínima són 100 ml. i la màxima d'una tacada són cinc litres. 'La gent haurà de venir aquí, dipositar una moneda, obrir la porteta, col·locar l'ampolla o la garrafa sota el difusor i prémer el botó de descàrrega', ha enumerat el passos la membre de la societat de ramaders de Campllong Via Làctea, que amb 900 caps de bestiar i 500 vaques munyidores genera de 16.000 a 17.000 litres de llet a diari. 'Un cop s'ha omplert l'ampolla per l'import que has pagat ja tens la llet pasteuritzada', ha afegit Bosch.
Finalment, el compartiment més a la dreta s'utilitza bàsicament per guardar un segon dipòsit i material divers que es necessita pel correcte funcionament de la màquina expenedora. Així mateix, aquesta màquina disposa de diversos sistemes d'alarmes de seguretat, amb comunicació via mòbil, que donaran l'alerta en cas que els 320 litres de llet s'exhaureixin o hi hagi qualsevol tipus d'avaria. 'Esperem que això no passi i que la gent s'entusiasmi i s'acostumi a comprar la llet d'aquesta forma', ha reflexionat Bosch en veu alta. 'De fet, la idea va sorgir després d'un viatge a Itàlia, on varem veure que aquest tipus de màquines tenen una forta implantació, sobretot al Nord del país transalpí, on n'hi ha més de 2.000', ha explicat.
'Ens varem decidir a provar-ho aquí i després d'un llarg procés de permisos, disseny del prototip adequat i de cartes als ajuntaments que ha durat més de dos anys, estem en disposició de comprovar l'èxit d'aquesta màquina a Catalunya', ha afirmat la sòcia de Via Làctea, que ha avançat que les dues màquines expenedores de llet ja es volen instal·lar 'la setmana que ve' a les seves ubicacions de Girona i Cassà de la Selva. 'Ara només falta que aquesta iniciativa tingui èxit i funcioni', ha finalitzat Bosch.