Girona retirarà els símbols franquistes del cementiri vell

Coincidint amb la data del cop d'estat, l'ajuntament ha aprovat el decret per desmantellar cinc làpides i una creu i substituir-les per plaques commemoratives que recordin els assassinats

La creu i les plaques franquistes al cementiri vell de Girona
La creu i les plaques franquistes al cementiri vell de Girona | Imatge cedida a l'ACN per l'Ajuntament de Girona
Redacció
18 de juliol de 2024, 13:28
Actualitzat: 23 de juliol, 11:17h

Les làpides i la creu franquistes del cementiri vell de Girona tenen els dies comptats. L'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest dijous, coincidint amb la data del cop d'estat (18 de juliol 1936), el decret que permetrà iniciar-ne el desmantellament, que es reemplaçaran per plaques commemoratives que recordin els assassinats. La previsió és completar-les abans que s'acabi l'any i és un pas més en el compromís del consistori de retirar la simbologia del règim de l'espai públic.

"Amb aquesta actuació, a pocs metres d'on 510 gironins i gironines van ser afusellats, fem un pas més cap a la dignificació democràtica de les víctimes del feixisme i deixem clar que a Girona no permetrem que l'onada reaccionària de l'extrema dreta tingui via lliure", ha dit l'alcalde, Lluc Salellas i Vilar. En concret, les actuacions consistiran en la retirada de cinc làpides i la creu amb inscripcions d'enaltiment del règim i datades principalment de l'any 1939. 

Les peces originals, es posaran a disposició del Museu d'Història de Girona per documentar-les, catalogar-les i preservar-les de la manera que es consideri oportuna. Per la seva banda, l'Arxiu Municipal de Girona verificarà la identitat de les persones que consten en les inscripcions i prepararà un recurs web que deixi constància de la repressió a la rereguarda durant la Guerra Civil.

Amb aquesta actuació, l'Ajuntament respon a l'acord per a la retirada de la simbologia i de la nomenclatura franquista de la via pública de la ciutat, que es va aprovar per Ple de forma unànime el 10 de juliol de 2017. També busca evitar que la simbologia franquista que encara hi ha a la ciutat s'utilitzi com a punt de trobada per a la celebració d'actes commemoratius contraris a la Memòria Democràtica.

El tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina, ha explicat que és "un pas més per esborrar tot rastre del feixisme a Girona i recuperar la memòria democràtica de diversos espais de la ciutat, en un clar homenatge a tots els i les que van lluitar i lluiten pels valors republicans de la justícia i les llibertats".

Simbologia retirada

En els darrers anys, Girona ha accelerat la retirada de simbologia franquista dels espais públics, com ara les àguiles franquistes del pont de l'Aigua o el canvi de denominacions amb motius franquistes. També n'ha fet un inventari per agilitzar-ne la supressió. El passat mes de maig, el consistori també va demanar la col·laboració ciutadana per treure les plaques amb insignes de la Falange de les propietats privades incloses en el Cens de simbologia franquista del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.