Més de 800 euros al mes. El preu mitjà de lloguer a la ciutat de Girona ha superat per primera vegada a la història aquesta xifra, després de pujar un 5,9% respecte a l'any passat. Això segons l'informe del preu del lloguer que publica trimestralment la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, i que elabora a partir de les dades de fiances registrades d'aquest primer trimestre del 2024, abans que entrés en vigor la regulació de contenció de rendes.
Els preus han arribat a cotes rècord, i no només a Girona. També ho ha fet a Figueres, on s'ha registrat el màxim històric, amb una mitjana del preu del lloguer de gairebé 600 euros mensuals. És la població de les comarques gironines on més s'ha apujat la renda, amb un increment del 9% respecte al primer trimestre del 2023. Ia Olot, que el darrer trimestre del 2023 ja havia registrat el màxim històric de 583 euros ara es redueix a 463 euros. En la comparació interanual, però, el lloguer ha crescut un 4%. L'única zona en què els preus s'han abaixat és a la costa, on s'ha produït una lleugera correcció del preu del lloguer, ara fregant els 700 euros.
A l'espera de la contenció de rendes
Ara com ara aquestes pujades encara representen l'escenari precontenció de rendes estatal. La Cambra de la Propietat Urbana de Girona alerta que aquestes dades trimestrals encara no incorporen els efectes de la llei, ja que aquesta va entrar en vigor a Catalunya a mitjan març. Així doncs, no serà fins al segon trimestre que es podrà analitzar si han servit per reduir el preu del parc d'habitatges de lloguer.
A Girona els preus s'apugen...
A més, l'increment de preus a diverses localitats de comarques gironines supera l'increment mitjà que ha patit el preu del lloguer al conjunt de Catalunya els darrers cinc anys. Mentre que a Catalunya aquest increment mitjà ha estat del 20% des del 2019, Girona ha registrat un augment del 29% els darrers cinc anys, seguida d'Olot, que ha experimentat un creixement del 26%, i Figueres, on el lloguer ha crescut un 24% en el mateix període. De nou, l'única zona gironina que s'ha mantingut per sota la mitjana catalana és la costa, amb un creixement del 17%.
... Però baixen els contractes registrats
Finalment, l'informe posa damunt la taula que mentre els preus dels lloguers s'enfilen, es continua reduint el nombre de nous concertats. Unes dades que la cambra atribueix a la dificultat per accedir als habitatges de lloguer, generat per una baixa oferta d'immobles i una escalada de preus. Durant el primer trimestre de l'any s'han registrat menys contractes a pràcticament totes les poblacions gironines: Girona, Figueres i la costa, mentre que a Olot s'ha registrat un lleuger increment.