La Diputació de Girona reactiva la Comissió de seguiment del codi de conducta d'alts càrrecs

El plenari també ha aprovat delegar al president tres contractes per "agilitzar" la burocràcia

Publicat el 06 d’agost de 2019 a les 15:30
La Diputació de Girona ha designat els nous membres que formaran part de la Comissió de seguiment del codi de conducta dels alts càrrecs de l'ens i també dels organismes autònoms que té. Es tracta d'una comissió que es va crear el maig de 2018, després d'aprovar el codi de conducta que obliga a tots els alts càrrecs a publicar el seu currículum i també a rebutjar regals o donacions particulars per evitar pressions i casos de corrupció. El codi també demana austeritat en els viatges oficials.

El vicepresident de la corporació, Pau Presas, ha destacat que l'objectiu era "actualitzar i engegar la comissió" tan aviat com fos possible i per això han aprofitat el plenari d'aquest dimarts per fer-ho, i ha aprofitat el ple per nomenar-ne els nous diputats, que seran els mateixos que ja participen en la comissió d'Hisenda, Administració Local, Promoció Econòmica i Cooperació Local.

El nomenament ha comptat amb tres abstencions dels representants socialistes, i la resta de grups hi han votat a favor. La diputada de la CUP, Laia Pèlach, ha celebrat que es nomenessin els nous membres i ha demanat al govern de la Diputació que l'utilitzi "com una eina de fiscalització" durant tot el mandat. Pèlach també ha lamentat que des de la seva creació, la comissió tan sols s'ha reunit una sola vegada i espera que en els pròxims quatre anys hi hagi més trobades.

Per altra banda, el plenari d'aquest dimarts també ha aprovat delegar les competències de contractació al president de la corporació, Miquel Noguer, en tres casos concrets que requereixen "agilitat". La delegació de competències tindrà validesa només durant "aquest estiu" per poder desencallar les obres dels fons Feder de les Vies Verdes i la instal·lació de la fibra òptica a diferents punts del territori gironí. A més, també servirà per desencallar la microxarxa de calderes de calor de Roses i contractar l'enllumenat públic dels municipis de Caldes de Malavella (Selva), Riells i Viabrea (Selva), Sils (Selva), Pals (Baix Empordà), Sarrià de Ter (Gironès) i Vilablareix (Gironès). En aquest cas, l'adjudicació del contracte es farà a través del president i no caldrà ni que passi per junta de govern ni per plenari, com es fa en la resta de casos. En aquest punt, la cupaire Laia Pèlach hi ha votat en contra. La diputada ha afirmat que no avalaran "que competències de ple o de junta de govern passin a mans d'organismes amb menys representativitat com ara presidència".

Noguer ha respost que aquesta delegació no respon a "ganes de més protagonisme" i que ell preferiria "que fos el plenari qui decidís els temes de contractació". De tota manera, ha justificat aquest canvi puntual per "qüestions d'agilitat tècnica" que han demanat que sigui el president qui contracti directament aquestes obres i serveis. La resta de partits han votat a favor del traspàs.
 

Miquel Noguer al ple de la Diputació d'aquest dimarts Foto: ACN