
Xavier Lao, director de l'Àrea de Negoci del Gironès de “la Caixa”; Miquel Calm, vicepresident de la Diputació de Girona, i Jordi Noguer, alcalde de Sant Gregori, presenten avui els treballs de millora i recuperació fluvial de la riera de la Llémena al seu pas pel municipi de Sant Gregori, amb un cost total d'uns 68.000 €, dels quals 47.000 € els inverteix l’entitat financera.
Els treballs de millora del riu es varen iniciar l'octubre passat, i han tingut per objectiu recuperar el tram baix de la riera de la Llémena fins a la seva desembocadura al riu Ter. Les actuacions han representat la intervenció en 4,5 km a banda i banda de la ribera, des del pont del Barri de la Font fins a l'aiguabarreig entre el riu Ter i la Llémena.
Les actuacions
Fins abans d'iniciar els treballs de millora, l’espai on s'ha actuat presentava un estat de degradació important, principalment a causa de la presència d'espècies al·lòctones com ara les canyes i la falsa acàcia, com també de l'existència de deixalles i runa. Les actuacions que s'han dut a terme han permès preservar i potenciar la vegetació de ribera mitjançant l'eliminació de flora al·lòctona invasora i la plantació d'espècies arbòries i arbustives autòctones, la retirada de matèria vegetal de les lleres per tal de millorar la circulació de l'aigua en cas d'avingudes i la realització de treballs silvícoles de millora per afavorir la recuperació del bosc de ribera existent.
En concret, els treballs han consistit a retirar flora exòtica invasora, com ara la canya, manualment, o la falsa acàcia, mitjançant l'aplicació d'herbicides per endoteràpia. La canya, espècie més estesa en aquest sector, s'ha retirat mitjançant estassades consecutives, amb l'objectiu de debilitar-ne el rizoma. Per tal que l'actuació sigui un èxit, l'Ajuntament seguirà estassant els rebrots fins que aquests deixin d'aparèixer. A la vegada, també s'impedirà que rebrotin amb la plantació d'arbres de ribera com ara salzes i freixes, gràcies a l'ombra que aquests projecten.
Les actuacions han inclòs la plantació d'espècies d'arbres i arbustos de ribera autòctons genèricament certificats i amb origen a la zona dels treballs, com són ara els freixes, salses o verns. Aquest factor és molt important per tal de no alterar les característiques genètiques de la vegetació de ribera.
A la vegada, els residus presents, com ara plàstics, runes i altres abocaments il·legals, s'han anat retirant a mesura que s'han trobat, i s'han portat a l'abocador.
Totes les tasques les han dut a terme dotze persones de la Fundació Astres, la qual té per objectiu la inserció laboral i la creació de llocs de treball de persones amb discapacitat intel·lectual.