La fiscalia de menors de Girona denuncia dues famílies per no dur els fills a l'escola

Publicat el 16 de setembre de 2010 a les 18:28
En el protocol hi són presents representats de l'Ajuntament de Girona, el Govern i la fiscalia. Foto: Tania Tapia / ACN

La fiscalia de menors de Girona ha denunciat, el curs passat, dues famílies de la demarcació que, de manera reiterada, no duien els fills a l'escola. En un dels casos, el menor va estar fins a nou mesos sense assistir al centre i la família no va poder justificar-ne l'absència. Per lluitar contra aquests casos i prevenir l'absentisme escolar, Girona ha signat aquest matí un protocol que incorpora la fiscalia en el treball de les comissions que tracten aquest fenomen a la ciutat. D'aquesta manera, s'estableix un protocol de treball a seguir quan es detectin casos d'absentisme i, en casos molt greus, hi haurà una comunicació directa amb les autoritats judicials per tal que denunciïn el cas.

Hi ha molts tipus d'absentisme escolar, des d'aquelles famílies que no duen els fills a l'escola com els estudiants d'ESO –fins a 16 anys- que fan campana a l'institut. Per combatre aquestes actituds, els Departament d'Educació, Serveis Socials i Interior de la Generalitat a Girona, l'Ajuntament de Girona i la fiscalia han signat aquest migdia un protocol per treballar de manera coordinada a la ciutat i acabar amb els casos d'absentisme.

L'ajuntament té en marxa des del febrer un estudi per determinar els casos que existeixen a la ciutat d'absentisme i les causes que els poden determinar. A l'espera de dades conclusives, l'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans, ha avançat que a Girona 'no hi ha absentisme exagerat' però que cal combatre els casos existents i prevenir-ne els futurs 'per tal de garantir la cohesió social'.

A la ciutat fa temps que funciona una comissió tècnica que tracta els casos d'absentisme. Ara, però, amb aquest protocol s'afegeix una comissió directiva que, amb els responsables del Govern, l'ajuntament i la fiscalia, ajudarà a tractar casos i a derivar-los allà on sigui necessari. La principal novetat és la incorporació de la fiscal Emma Ruiz, encarregada de la protecció dels menors a la fiscalia de Girona, que servirà per tenir una comunicació més directa tant amb les autoritats educatives com amb els serveis socials.

La fiscal Emma Ruiz ha dit que la fiscalia només ha d'actuar en els casos més greus i que, abans, s'han d'esgotar totes les vies de mediació existents. 'No perseguim els nens sinó els pares que coneixen l'absentisme dels seus fills i que de manera conscient no ho solucionen', ha afirmat Ruiz. Aquesta fiscal ha denunciat en el darrer curs dues famílies per no dur de manera sistemàtica els seus fills a l'escola, tot i estar matriculats. Les dues denúncies s'estan tramitant als jutjats. A la demarcació de Girona no existeix cap sentència prèvia sobre casos d'absentisme que pugui marcar jurisprudència i són molts pocs els casos que fiscalia denuncia.

Amb la incorporació al protocol de la fiscalia, es garanteix una comunicació més directa per tal que la fiscalia pugui actuar en aquells casos flagrants en què ni des del mateix centre ni des dels serveis socials s'hagi pogut posar remei. Segons reconeix Ruiz, si s'acaba dictant sentència en aquests casos les famílies sovint han de respondre a multes ja que les penes de presó per aquests delictes, tipificats com abandonament familiar en modalitat d'absentisme escolar, són baixes.

Prevenció als IES

La ciutat de Girona té ja en marxa un altre instrument per lluitar contra l'absentisme als instituts. Es tracta de la comissió de conflictivitat juvenil. Segons ha explicat la regidora de Seguretat, Maria Àngels Freixenet, aquesta comissió va tractar el curs passat 34 casos d'absentisme a les aules d'alumnes d'ESO.

Des del curs passat, si un policia detecta que un jove està fent campana, envia un comunicat als pares on se'ls informa que estan incorrent en un delicte perquè els seus fills menors no estan a les aules i que és responsabilitat seva la seva escolarització. D'aquesta manera, es vol que els pares prenguin consciència de la seva responsabilitat davant l'escolarització dels fills.