La por als incendis portarà mesures més estrictes

L'accés als boscos gironins es restringirà de forma més freqüent, degut a l'estat en què van quedar després de la nevada del març.

Publicat el 08 de juny de 2010 a les 18:29
Reunió de treball entre la Generalitat els cossos d'emergències. Foto: Marina López / ACN

Tota precaució és poca per evitar que una espurna provoqui un gran incendi a les comarques gironines aquest estiu. El Govern serà més estricte a l'hora de restringir l'accés motoritzat a l'espai natural de les Gavarres i la serra de Cadiretes, al cap de Creus i al massís del Montgrí. Fins ara tancaven els camins quan els indicadors meteorològics destacaven un risc alt de foc motivat per la sequera i el vent. Ara, també tindran en compte que els boscos gironins han quedat molt malmesos arran del temporal del març i que hi ha un sotabosc que pot propiciar la propagació del foc. 'Restringirem l'accés de manera més freqüent i serem més exigents', ha explicat el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy.

És habitual que els dies més secs, amb temperatures més elevades i vent el Govern restringeixi l'accés motoritzat a alguns paratges naturals de la demarcació de Girona per frenar el risc d'incendi. Aquest estiu, la consigna és ser més estrictes i no esperar a arribar a una meteorologia 'límit' per tancar els camins. D'aquesta manera, serà més habitual que els vehicles –excepte els dels veïns- no puguin entrar en cap dels paratges que han marcat com els més sensibles davant el foc.

El motiu és que els boscos de les comarques gironines han quedat bruts després del temporal de neu i vent que va deixar un reguitzell d'arbres i branques caigudes a unes 90.000 hectàrees de massa forestal. Tot i que les feines de neteja no s'interrompran ni tan sols a l'estiu, calculen que faran falta un parell d'anys perquè el bosc torni a la normalitat i és que, a banda de la neteja de les zones prioritàries, també hi ha molts boscos de particulars on encara no han començat les tasques per treure la fusta que s'hi acumula.

Martinoy ha explicat que actualment a la demarcació hi ha 79 brigades treballant en tasques de neteja i, d'aquestes, 39 ho fan a les Gavarres. Durant l'estiu continuaran treballant 45 brigades permanentment connectades via telefònica per controlar qualsevol petit indici de foc potencial. A més, és previst que la setmana que ve el Govern faci pública la línia d'ajuts a propietaris forestals particulars per ajudar-los a netejar les seves parcel·les.

Una de les zones més sensibles i marcada en vermell sobre el mapa del risc d'incendi per a aquest estiu és, precisament, el massís de les Gavarres on incrementen els esforços amb mesures com augmentar el nombre d'agents rurals que hi treballen i passen del centenar de l'any passat als 125 d'enguany.

Por a Sant Joan

La revetlla de Sant Joan va acompanyada tradicionalment de fogueres i petards, dos aliats nefastos si la intenció és reduir el risc d'incendi. Per aquest motiu, Martinoy ha explicat que alguns alcaldes s'estan plantejant restringir les zones d'usos de petards o, fins i tot, no situar casetes de venda de pirotècnia per evitar ensurts. 'És molt important la conscienciació de la població i que tinguin present que és un estiu amb més risc', ha conclòs Martinoy.