L'ANG defensa més connectivitat al futur Parc del Montgrí, al Parlament

L’Associació de Naturalistes de Girona valora positivament l’actual projecte de Llei de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, sobretot per l’ampliació dels límits del Parc, però considera que calen prendre més mesures per assegurar la connectivitat i un mínim de personal per a la seva gestió.

Publicat el 19 de març de 2010 a les 16:59

Dimarts l’entitat va defensar les seves al·legacions al projecte davant la comissió permanent de Medi Ambient del Parlament de Catalunya, que aquests dies ha demanat la compareixença de diversos actors implicats en el projecte.

L’ANG considera molt positiu que el projecte de Llei incorpori més àmbits a la delimitació, com l’espai de Natura 2000 del riu Ter fins a la resclosa d’Ullà, els ullals de Pals, la praderia de Cymodocea nodosa situada al front del port de l’Estartit i la zona litoral del municipi de l’Escala situada entre el Bol Roig i l’illa Mateua. Molts d’ells eren reclamats per l’ANG en el seu escrit d’al·legacions.

Tanmateix, el projecte de Llei ha reduït “puntualment” el límit a Sobrestany i a Torroella de Montgrí, “per tal de millorar la coherència amb el planejament urbanístic”, segons s’explica en la resolució. A pesar d’això, l’entitat continua demanat la inclusió d’aquests entorns i també de la plana agrícola del Ter i els estanyets de Pals.

Més enllà d’aquests detalls en el límit del Parc, l’entitat continua considerant molt negatiu el fet que hi hagi tres àrees separada ja que afecta la connectivitat del futur Parc, alhora que complica la gestió i la conservació. Tot i que segons el govern, “la realitat del territori no permet alicar satisfactòriament el règim de parc natural a la zona de connexió”, l’ANG insistirà perquè això pugui esdevingui realitat.

Respecte a la petició de l’ANG d’ampliar les figures de protecció (a la duna continental, a la Muntanya Gran, al puig de la Palma i als penya-segats del Montgrí), el govern ha resolt que “no és objecte de la Llei definir el paper que ha de jugar una zona concreta en el conjunt de l'espai, sinó que són els instruments de planificació els que poden concretar-ne l’ordenació i el règim de gestió”.

Davant la petició de l’entitat d’aprovar el Pla especial en el termini màxim de dos anys, el govern ha respost que “és un procés llarg i complex, tanmateix, el projecte de Llei preveu l'elaboració d'aquests documents en un període de temps determinat, un cop entri en vigor la Llei”. L’ANG considera que cal ser més concisos i demana que s’asseguri un mínim de personal de gestió del nou parc, creant un equip plurisdisciplinar a l’estil d’altres parcs gironins com seria el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

En les seves al·legacions, presentades l’estiu de 2008, l’entitat gironina va demanar una especial atenció al paper que ha de tenir l'àmbit del Bol Roig - Salpatx al Parc Natural, zona que ja estava inclosa en l’avantprojecte de Llei. Des de l’ANG es proposa designar aquesta zona com a Paratge Natural d’Interès Nacional.