Les comarques de Girona posen rumb definitiu cap a la TDT

La segona fase de l'apagada analògica de la televisió a les comarques gironines s'iniciarà aquest dimecres 13 de gener amb l'apagada dels petits repetidors que donen cobertura a les poblacions d'Osor, Amer i Sant Julià de Llor.

Publicat el 11 de gener de 2010 a les 12:12

A excepció de la Cerdanya, en aquesta segona fase està previst que al llarg d'aquest mes de gener, i de manera progressiva, totes les poblacions gironines es quedin definitivament sense senyal analògica de TV i només es pugui veure la televisió si el ciutadà s'ha adaptat a la TDT. Tot i que està pràcticament garantida arreu, hi ha fins a 28 nuclis habitats de 17 poblacions que no tenen prou cobertura i s'hauran d'esperar que la TDT els arribi per satèl·lit.

Al Baix Empordà, hi ha 12 nuclis de sis poblacions que es troben en aquesta situació, són zones 'fosques' on no arriba la cobertura TDT dels repetidors. Es tracta de les urbanitzacions el Mas Pallí dels Vilars, el Puig Rosell, Forn Romà, Río de Oro i Treumal de Dalt de Calonge; el veïnat de Puigventós a Cruïlles; la població de Foixà i l'agregat de Cuells; la urbanització Punta Brava de Sant Feliu de Guíxols; les urbanitzacions Mas Patxot i Vallrepòs de Santa Cristina d'Aro i el nucli de Valldavià, que pertany a Vilopriu.

A la Selva, la cobertura per satèl·lit haurà d'arribar a un total d'11 nuclis de set poblacions. Estem parlant del veïnat de Joanet a Arbúcies; diverses cases i masies disseminades de Fogars de la Selva; les urbanitzacions Coll del Llop, Mas Rossell, Masies de Lloret, Montlloret i Papallús de Lloret de Mar; la urbanització Maçanet Residencial de Maçanet de la Selva; l'Empalme de Massanes; les Mines d'Osor a Osor i el nucli de l'Esparra, pertanyent a Riudarenes.

A l'Alt Empordà, trobem tres poblacions senceres situades en una zona fosca on no arriba la cobertura TDT que són Biure d'Empordà, La Selva de Mar i Terrades. Al Pla de l'Estany no hi ha cap població amb problemes de cobertura de la TDT i al Gironès la cobertura per satèl·lit només serà necessària a dos veïnats (Montagut i Camp de les Comes) d'una mateixa població: Sant Julià de Ramis.

El cas de Sant Julià de Ramis

La muntanya de Montagut –on hi ha el Golf Girona- és la culpable dels problemes que la població de Sant Julià de Ramis, al Gironès, ha tingut sempre tant per veure la televisió analògica com ara la TDT. Aquesta petita muntanya, de 190 metres d'alçada, fa de pantalla al repetidor de Rocacorba i provoca que a alguns barris hi hagi serioses dificultats de recepció de la senyal de televisió, tant digital com analògica. Aquest situació afecta, bàsicament, es veïnats de Montagut, la Garriga i la Costa Roja. Això suposa que uns 500 habitants dels 2.300 que hi ha al municipi no tinguin cobertura de TDT.

'El problema del veïnat de Montagut és que la muntanya sempre ens ha tapat el repetidor de Rocacorba. L'any 1982 quan es va posar en marxa aquest repetidor i es va apagar el que hi havia a les Pedreres de Girona, a la Torre d'Alfons XII, ens varem passar cinc mesos sense televisió', ha recordat Sever Carreras, veí de la urbanització de Montagut. 'Gràcies a l'acció dels veïns i de l'Ajuntament es va aconseguir contactar amb un senyor de Bàscara, Pere Soler, que ens va muntar un repetidor aquí al cimar i, a partir d'aquí, varem poder veure la televisió sense problemes', ha assenyalat Carreras.

Anys més tard, va arribar l'acord entre Sant Julià de Ramis i el municipi veí de Sarrià de Ter per instal·lar un altre repetidor nou que millorés la senyal analògica i els nivells de cobertura, i que es va situar al Mas Moliner, entre el veïnat de Pont Major de Girona i Campdorà. Aquest últim repetidor, però, no garanteix la senyal de TDT per a tothom. El consistori, cansat de demanar solucions a la Generalitat, ha tirat pel dret i al setembre va instal·lar un repetidor alternatiu provisional de TDT a la muntanya dels Sants Metges. Tot i no ser competència seva, l'alcalde, Narcís Casassa, reconeix que han hagut de prendre la iniciativa perquè la Generalitat 'ens ha donat solucions tard'.

Des de fa un any i mig hi ha un acord entre el Govern i l'Ajuntament de Sant Julià per instal·lar aquest nou repetidor a la muntanya dels Sants Metges però aquesta infraestructura bàsica per rebre la TDT a una quarta part del municipi encara no s'ha fet. 'Confiem que es faci durant el 2010 ja que la mesura arriba tard', ha afirmat Casassa que lamenta que hagin hagut d'esmerçar recursos municipals per buscar una sortida que faci viable l'arribada de la TDT al municipi. Amb aquest repetidor provisional Casassa calcula que la TDT es veu bé al 95% del municipi. 'Hem aconseguit garantir uns mínims de cobertura, tot i que hi ha punts on les televisions privades no es reben prou bé', ha recalcat l'alcalde.

'A mi se'm veuen un total de 32 canals de TDT. Només n'hi ha un parell o tres de locals de l'Empordà que no es poden sintonitzar bé', ha explicat en Sever Carreras. 'Això sí, encara que sembli mentida, la TV de Girona no l'havíem pogut veure mai fins que ara no la van posar amb TDT', ha finalitzat el veí de la urbanització Montagut de Sant Julià de Ramis.

El tancament dels repetidors

Les primeres comarques gironines en deixar de veure la televisió analògica varen ser la Garrotxa i el Ripollès, on l'apagada ja es va fer efectiva durant l'estiu de 2009. El dia 13 de gener començarà doncs la segona fase d'aquesta apagada analògica amb el ja citat desmantellament del repetidor d'Osor, Amer i Sant Julià de Llor, a la Selva. El dia 14 de gener està previst que s'apagui el repetidor de Sarrià de Ter (Gironès) i el de Mieres (Garrotxa). Més endavant, el 18 de gener, ho farà el de Figueres i el 19 de gener ho farà el de Palafrugell i el de l'Estartit, Begur i Palafrugell (Baix Empordà). El 25 de gener serà el torn per a Llagostera (Gironès), Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) i Lloret, Blanes i Tossa de Mar (Selva).

El 26 de gener s'apagarà el repetidor de la Mare de Déu del Mont, a Albanyà (Alt Empordà) i només quedarà per confirmar la data d'apagada dels repetidors de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) i Rocacorba, a Canet d'Adri (Gironès). De fet, aquest últim és el més important a la demarcació de Girona ja que és clarament majoritari al Gironès, al Pla de l'Estany i a bona part de l'Empordà i la Selva interior. El Govern negocia a hores d'ara endarrerir un xic més el seu tancament amb el Ministeri d'Indústria. La tercera i última fase de l'apagada analògica a les comarques de Girona només afectarà a tretze municipis de la Cerdanya i es preveu que es faci a l'abril del 2010.

Es disparen les vendes de TDT

En aquestes últimes setmanes, les vendes de televisions amb TDT i aparells descodificadors de televisió digital terrestre s'han disparat a les botigues d'electrodomèstics d'arreu del territori. 'Hem venut més de 80 receptors en set dies', ha reconegut Maria Jesús Hornillos, responsable de la botiga Electro Comercial Figueras a la Bisbal d'Empordà. 'La gent també està espantada perquè n'hi ha que ja tenien receptor de TDT i, últimament, arran de la retallada de la potència del senyal, no veuen bé la televisió per culpa de la poca qualitat d'alguns d'aquests receptors', ha explicat Hornillos. 'Els canals es veuen pixelats, es talla la retransmissió, falla l'àudio', ha enumerat la responsable de la botiga d'electrodomèstics.

Segons Hornillos, la solució passa per comprar un receptor de TDT de major qualitat i no aventurar-se a comprar els models més barats. 'Nosaltres hem notat molt la diferent qualitat dels models. Per tant, ens hem anat quedant amb les marques que garantien una millor recepció de la senyal de la TDT, encara que fossin més cares', ha comentat la responsable de la botiga Electro Comercial Figueras. 'En definitiva, els que són més econòmics fallen molt. A més preu, més qualitat', ha comentat Hornillos, que ha assegurat que s'han fet unes instruccions i un sistema ben fàcil perquè tothom es pugui adaptar ràpidament a la TDT.

'En el cas de persones grans, l'ideal ha estat canviar la televisió i que ja tingués incorporada la TDT. Tenir dos comandaments a distància era massa. S'atabalaven molt i s'espantaven. A partir d'aquí, cadascú s'ha adaptat com ha volgut', ha finalitzat la responsable de la botiga d'electrodomèstics.