L'any passat els serveis municipals van recollir 45,06 tones de residus, la qual cosa suposa una lleugera disminució del 3,83% respecte l'any 2007. Això representa que, de mitjana, cada ciutadà va generar 1,31 quilos d'escombraries al dia. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha valorat aquestes dades en clau econòmica.
I és que, a parer de l'Ajuntament, aquesta disminució no és tant per 'la conscienciació' sinó que és un altre dels efectes de la crisi. 'Els residus són l'altra cara de la moneda del consum; creiem que part d'aquesta baixada es deu a què hi ha una major conscienciació, però també és cert que les dificultats econòmiques hi ha contribuït', ha afirmat.
Les dades de la Memòria de Residus també concreten que, de totes les tones recollides, se'n van reciclar 16.571,26, la qual cosa representa un 38% del total. Entre el tipus de residus que es van abocar més als contenidors de reciclatge destaquen la fracció orgànica (5,1 tones), el paper i cartró (4,9 tones) i els envasos (2,1 tones).
El regidor de Medi Ambient, però, ha ressaltat que encara queda 'molt camí per fer' amb la recollida de residus orgànics. I és que es calcula que una bossa d'escombraries tipus conté entre un 45 i un 50% d'aquesta fracció (que inclou residus com les restes de menjar, les cloves d'ou o el paper de cuina). Amb el que es recull actualment, l'Ajuntament indica que només un 30% de famílies de la ciutat recicla l'orgànica.
Per això, Enric Pardo ha demanat a la ciutadania més implicació, perquè 'al llarg de l'any es deixen escapar moltes tones de residus que acaben a l'abocador i que es podrien reconduir d'una manera més adequada'. A més d'afectar la vida útil de l'abocador de Solius -que es preveu per uns 3 ó 4 anys- el regidor també explica que aquesta pràctica suposa llançar diners. 'La gent paga taxes per a la recollida de l'orgànica que no es veuen reflexades, perquè el servei té capacitat per recollir el triple de les tones que gestiona actualment', ressalta.
6,6 MEUR de gestió
La gestió dels residus que es van generar a Girona durant tot l'any 2008 va costar 6.648.896 euros (MEUR) a l'Ajuntament. Això suposa un increment de 300.702 euros més que l'any anterior, que en part vénen per 'l'elevat cost que suposa el tractament finalista de les escombraries tant a l'abocador com a la incineradora de Campdorà', explica Pardo.
Per això, el regidor ha demanat als gironins que apostin per reciclar tot allò que pugui tenir un nou ús. I dins de tot el paquet, ressalta que llançar els envasos al contenidor del reciclatge és important. Tractar una tona de rebuig- que acaba cremat o a la incineradora- costa 170 euros a l'Ajuntament; tractar-ne una d'envasos, que es poden reutilitzar, 160.
Però cada vegada que es recicla un envàs, el consistori rep part de l'import que ha pagat el fabricant per produir-lo. 'Per això, si llances envasos, llances diners', indica Enric Pardo.Â