S'hi han aplegat representants de les set comunitats de regants de les comarques gironines que han adreçat dures paraules contra els representants polÃÂtics i han exposat que, si no 'són capaços' de buscar solucions als problemes que provoca la sequera, dimiteixin. Han focalitzat sobretot les seves protestes en dos consellers, el de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el d'Agricultura, Joaquim LLena, perquè consideren que 'han fracassat' en els seus càrrecs.
'Són uns ineptes', deien alguns dels pagesos que aquest matàs'han mobilitzat des de Pals i Torroella de Montgràen una marxa fins a Girona. A la ciutat hi han arribat cap a quarts d'una, moment en què el centenar de tractors han entrat en fila per la rotonda de Fontajau i s'han aturat al pont sobre el Ter on han estacionat els vehicles i han llegit un manifest. Alguns tractors anaven decorats amb pancartes on s'hi podien llegir frases com 'ACA mamons', 'Volem el que es nostre... Necessitem aigua' o 'Salvem el Ter'.
El manifest qualifica de 'tub que escanya' els pagesos, 'l'espoli d'aigua' que es fa del Ter cap a Barcelona; una situació que consideren 'molt injusta'. Els manifestants han lamentat també que siguin 'sempre' els regants del Baix Ter els 'únics' que rebin les conseqüències de la situació de sequera. El portaveu de les comunitats de regants del Ter, NarcÃÂs Illa, ha qualificat 'd'intolerable' que es transvasin dues terceres parts de l'aigua del Ter i que no en tinguin prou aigua per garantir la collita. L'ACA només els ha garantit un 10% dels 45 hectòmetres cúbics d'aigua que 'pel cap baix', necessiten per mantenir les 15.000 hectàrees de fruiters, blat de moro i horta. Una situació que els ha dut a mobilitzar-se per segon cop. 'No seràl'última', ha afirmat Illa.
Un altre dels aspectes que s'han posat sobre la taula aquests darrers dies és la possibilitat d'anar a buscar aigua a altres rius en cas d'emergència extrema. En aquest sentit, Illa ha reclamat un 'debat real' sobre l'aigua amb 'les dades a la mà'. El portaveu dels regants considera que als rius catalans hi ha prou aigua per abastir tothom però qualifica d''injust' que només sigui el Ter el riu que abasteix, segons ell, el 80% de la població. Illa destaca que hi ha rius com el Segre o l'Ebre que tenen més cabal que el mateix Ter però que sembla que 'no se'n pot tocar ni una gota'. 'No volem entrar en discussions territorials', ha concretat Illa, però assegura que si realment es distribuÃÂs l'aigua 'equitativament' els regants podrien assegurar la seva collita i, alhora, es podria assegurar l'aigua de boca del paÃÂs.
Per això, han fet des del pont sobre el riu Ter de Fontajau a Girona, una crida als polÃÂtics i a l'ACA perquè plantegin solucions 'que no només perjudiquin els regants del Baix Ter'. A més, han criticat que des que han començat les protestes dels regants, no han rebut cap resposta per intentar buscar plegats una solució. Per això, consideren que ni Llena ni Baltasar han fet la seva feina i, per tant, els hi demanen que 'facin alguna cosa o dimiteixin'.
A la mobilització hi havia representants de les set comunitats de regants del Ter i dels sindicats agraris, Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). El 2 de març passat ja hi va haver una altra tractorada, un centenar de tractors i més de 800 persones es van mobilitzar llavors en els dos ponts més emblemàtics que creuen el riu Ter al Baix Empordà, el de la C-31 a Torroella de Montgrài el de la C-252 a l'alçada de Verges, per reclamar el retorn de l'aigua del Ter.