El Consorci de les Vies Verdes de la Diputació de Girona, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” han presentat aquest divendres El secret de les Vies Verdes de Girona. Amb la col·laboració dels 23 municipis que dibuixen la ruta entre Ripoll i Sant Feliu de Guíxols, s’han creat una sèrie de petits itineraris temàtics, a manera de rutes complementàries, que permeten conèixer a fons els recursos naturals i culturals propers a les Vies Verdes. Amb aquesta finalitat s’han instal·lat 20 plafons interpretatius, 34 tòtems informatius i 68 senyals direccionals repartits en els tres trams de via verda compresos entre Ripoll i Sant Feliu i l’enllaç de la Vall de Bianya.
També s’ha editat una col·lecció de 4 àlbums i postals per acolorir, destinades a un públic jove, i 3 noves guies de ruta, titulades Els secrets de les vies verdes – Dels Pirineus a la Costa Brava que contenen els detalls de tots els itineraris complementaris. Cada àlbum i cada guia es dedica a un tram diferent. Les guies ens ofereixen informació sobre els següents temes: Indrets de la identitat, Paisatges culturals, Camins de la natura, La història de la terra i Patrimonis i Literatures; i un mapa desplegable amb la localització de totes les rutes complementàries.
Amb els nous materials, el visitant podrà conèixer històries oblidades o poc conegudes fins ara -com la llegenda de les bruixes de Malatosca o la importància de la llúdriga- i trobar indrets pocs concorreguts -com el gorg del molí dels Murris, a les Planes, o la ruta de les Fonts i la riera de Salenys, a Santa Cristina-. També es destaca la millor gastronomia de cada zona.
Una proposta que ha interessat a múltiples institucions
Els secrets de les vies verdes forma part del projecte Vies Verdes de Girona, un eix d’interpretació del territori, que posa en valor els elements naturals, culturals, patrimonials, històrics, folklòrics... que existeixen a l’entorn de les vies. El cost global es calcula en 900.000 euros aproximadament. En aquests moments, amb totes aquestes novetats s’arriba a l’equador del projecte.
Les actuacions s’inclouen dins el Pla de Foment Turístic, promogut pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, i ha rebut una subvenció de 180.000 euros anuals, durant 3 anys (2008-2010).
El projecte també s’inclou dins un conveni de col·laboració entre l’Obra Social de “la Caixa” i la Diputació de Girona per a la preservació i difusió dels valors naturals de la demarcació de Girona, pel qual l’entitat d’estalvis aporta 92.000 euros destinats a la instal·lació de les senyals i a la impressió dels àlbums i de les guies. Part dels treballadors de les empreses contractades per realitzar aquests treballs són persones amb risc d’exclusió social.
La Diputació de Girona aportarà, al llarg dels 3 anys, un total de 151.609 euros destinats a diverses actuacions del projecte. D’aquests, ja se n’han invertit, aproximadament, un 50 per cent.
Part dels treballs també han estat finançats pel Servei d’Ocupació de Catalunya, que ha destinat 12.000 euros a la redacció general del projecte, i pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que ha fet una aportació de 3.500 euros destinada a l’edició de les guies.
Les aportacions econòmiques del propi Consorci de les Vies Verdes sumen un total de 131.000 euros dividits al llarg de tres anys.
Actualment s’està treballant per oferir aquestes rutes en suport electrònic. El projecte també inclou la creació de 3 centres d’interpretació del territori pel 2010.
Presentació amb tastets literaris i gastronòmics
La via verda davant de l’antiga estació de Bell-lloc, a Santa Cristina d’Aro, on actualment hi ha el restaurant Font Picant, ha estat el lloc escollit per a la presentació, al costat d’un dels plafons interpretatius. A més dels parlaments oficials dels col·laboradors, hi ha hagut uns tastets literaris amb fragments d’obres de Gaziel, Mercè Rodoreda i Aurora Bertrana; una selecció de textos feta per la Càtedra M. Àngels Anglada que han estat llegits per l’actriu Geòrgia Bonell. També s’ha ofert una variada mostra de la gastronomia més destacada dels municipis de les vies verdes.
Per recolzar el projecte han estat presents a l’acte de presentació Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya; Enric Vilert, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Francesc Xavier Bertolín, director adjunt de l’àrea de Medi Ambient i Ciència de l’Obra Social “la Caixa”; Ricard Herrero, alcalde de Santa Cristina d’Aro; i Josep M. Rufí, president del Consorci Vies Verdes de Girona.