Salt detecta més de 1.300 habitatges buits

També s'ha detectat que hi ha 79 pisos sobreocupats on hi conviuen nou o més persones.

Publicat el 10 de novembre de 2009 a les 20:29

L'alcaldessa, Iolanda Pineda, ha afirmat que reequilibrar la situació passa per poder incorporar alguns d'aquests pisos buits al parc d'habitatge de lloguer i poder-los oferir a preus assequibles. Pineda ha indicat que la crisi econòmica ha incentivat aquesta situació perquè alguns veïns no han pogut fer front a la hipoteca i han acabat desnonats. 'Quan algú es queda sense habitatge busca dormir sota un sostre i, a vegades, la solució ha passat per la sobreocupació d'habitatges', ha explicat l'alcaldessa.

'Tenim més pisos buits que sobreocupats', ha afirmat Iolanda Pineda que opina que les dades que han detectat en la part de diagnosi del Pla Local d'Habitatge són 'preocupants però no alarmants'. Segons aquestes dades, un de cada deu habitatges de Salt (Gironès) està desocupat o en mal estat. Per aquest motiu, Pineda exposa que la solució passa per poder incorporar pisos a la borsa de lloguer de l'Ajuntament i poder-los oferir a preus assequibles i amb garanties. Aquesta seria una manera d'acabar amb la sobreocupació dels pisos.

L'alcadessa de Salt ha explicat que la crisi econòmica ha fet que alguns veïns hagin acabat desnonats perquè no han pogut fer front al pagament de la hipoteca. Com a conseqüència, han buscat un nou sostre sota el qual dormir i l'opció més econòmica sovint ha acabat passant pels pisos sobreocupats on conviuen amb més gent. A Salt, hi ha actualment un parc de més d'11.000 habitatges.

Precisament, la Coma Cros de Salt ha estat la seu aquest dimarts d'una jornada impulsada per la Diputació de Girona i la Generalitat sobre l'habitatge desocupat, l'infrahabitatge i l'assetjament immobiliari. Durant tot el matí, han donat a conèixer a tècnics municipals i persones interessades el marc normatiu que regula les condicions d'accés i ús d'habitatges i com es vulnera a través d'aquestes pràctiques.

Durant la benvinguda als participants, Pineda ha posat de relleu que Salt –igual que altres poblacions- pateix les conseqüències de l'urbanisme 'desaforat' dels anys 60 i 70 que ha fet que alguns dels habitatges del municipi s'hagin convertit en lloc 'de pas'. El preu ha fet que alguns veïns s'hi instal·lin durant 'dos o tres anys' per després marxar. 'Provoca un desarrelament que impedeix desenvolupar algunes polítiques d'integració', ha explicat Pineda que afirma que és un altre dels punts a abordar cara al futur.

La directora dels serveis territorials d'Adigsa a Girona, Cristina Andreu, ha fet una crida a la unió d'esforços de les administracions per acabar amb les males pràctiques que han provocat el 'boom' de la construcció. Per això, tot i que explica que és un moment sensible perquè la crisi ha minvat les arques de les administracions, afirma que també és el moment de 'replantejar' la situació i trobar una sortida per garantir un dret fonamental: el de l'accés a l'habitatge.