Sis escoles catalanes comencen amb jornada intensiva com a prova pilot

Un pare sobre la jornada d'horari continuat a primària: "Avantatges segur que n'hi hauran però ens hi hem d'acostumar tots"

Publicat el 12 de setembre de 2012 a les 16:00
Alumnes de l'escola de Vall-llobrega en el primer dia de jornada intensiva que s'allargarà tot l'any en una prova pilot. Foto: Lourdes Casademont / ACN

La incertesa per la jornada intensiva i els efectes en el rendiment escolar predominava aquest matí, dia de tornada a escola, entre pares i professors d'aquells centres que impartiran classe de nou a dues de la tarda. És el cas de l'escola de Vall-llobrega (Baix Empordà), una de les sis escollides a tot Catalunya en una prova pilot per veure si comporta millores notables. "Avantatges segur que n'hi hauran però ens hi hem d'acostumar tots, nens, famílies, mestres i també empreses", apuntava un dels pares, que reconeixia que ha estat un maldecap ajustar l'horari laboral amb el de l'escola. Amb tot, tots els preguntats ho veuen positiu donat que ja es ve fent amb èxit a altres punts d'Europa.

Matí de retrobaments i presentacions el que s'ha viscut aquest matí a l'escola de Vall-llobrega, coincidint amb la tornada a l'escola. A diferència d'altres centres, però, les converses de pares i mestres giraven entorn de la jornada intensiva, l'element més nou d'aquest curs, tal com també ha passat a cinc escoles més de Catalunya incloses a la prova pilot.

Mentre els nens es posaven al dia de les vacances i tot el que havien fet, els pares s'explicaven com havien aconseguit quadrar horaris i ajustar l'organització familiar a aquest nou horari escolar. A la pregunta de com s'ho han fet, Alain Solers, pare d'un nen de 4 anys responia així: "Entre avis, la meva dona i jo; la meva dona no podia canviar d'horari a la feina i jo m'he hagut de demanar dos dies a la setmana per començar i acabar més tard". L'empresa encara no li ha confirmat i per tant aquesta setmana servirà de "prova" també per ell.

Pel que fa als avantatges, aquest pare no dubta que hi haurà millores en el rendiment escolar ja que en altres llocs d'Europa també els ha funcionat però el principal obstacle que hi veu és el procés d'adaptació. "Ens hi hem d'acostumar tots, famílies, nens -que seran els primers en fer-ho- però també les empreses", assenyala, i recorda que la gran majoria d'empreses continuen fent horari partit.

L'oferta d'activitats extraescolars i menjador

Des que l'AMPA va fer la proposta per sol·licitar a Ensenyament l'horari intensiu aprovada per referèndum dels pares per àmplia majoria, s'ha treballat estretament amb l'Ajuntament per intentar "cobrir" totes les necessitats familiars a base d'un ventall variat d'activitats que permetin atendre aquells nens que tenen tota la tarda lliure perquè dinen a casa com aquells que s'han de quedar a dinar. Classes de dibuix, ceràmica o un taller per fer deures són algunes de les propostes que s'ofereixen, segons explica Imma Carbó, que es membre de l'associació. Explica que s'han abaixat els preus de les activitats entenent les dificultats de les famílies i confien que no quedarà cap nen "penjat". La incògnita és veure quina acceptació tindran i si hi haurà prou demanda perquè les activitats siguin rendibles.

Com a mare, està convençuda dels avantatges perquè el seu fill de set anys "rendeix molt millor els matins" i per tant creu que "és la millor opció".

Ajustar l'ordre de les matèries en funció de la dificultat

Concentrar les matèries que requereixen més dificultat al començament de la jornada -com ara matemàtiques o llengües- per deixar les més lúdiques cap al final -música, pintura, gimnàstica- és un altre dels ajustos que s'han fet a nivell educatiu. La directora del centre, Laura Vilà, és conscient que aquest primer any servirà per provar el funcionament i que caldrà anar fent modificacions, però confia que aquesta és una bona opció que acabarà estenent-se a altres escoles catalanes.

Ara bé, en cas que es demostri que el rendiment empitjora, entén que la mesura s'haurà de tirar enrere. Pel que fa a la durada de la prova pilot, que es va presentar durant un període de tres anys, Vilà afirma que de moment només tenen autorització per implantar-ho aquest any. La resta de centres que formen part de la prova pilot pertanyen als municipis de Platja d'Aro i Esclanyà, al Baix Empordà, i el Papiol (Baix Llobregat).

El centre també ha vist com aquest any, per primera vegada, incorpora el sisè de primària i per tant completa la seva oferta com a escola. Actualment té 136 alumnes.