La membre del comitè artística de l'SCAN, Marta Dahó , ha explicat que les imatges sobten per 'la maduresa' en l'ús del llenguatge fotogràfic dels artistes que no només busquen retratar el moment en la instantània sinó que l'utilitzen com a eina de reflexió i anàlisi sobre els esdeveniments.
Des de les similituds entre els retrats robots policials i els amics o veïns a una cara 'desconeguda' de Turquia passant pel turisme com 'la nova religió' o les mobilitzacions contra el G-8. La mostra 'Talent Latent' es podrà veure fins el pròxim 7 de juny al Bòlit - La Rambla de Girona. A la ciutat han arribat les fotografies de sis de la quinzena d'artistes que formen l'exposició. Nico Baumgarten, Yann Gross, Fiona Hackett, Aleix Plademunt, Tehnica Schweiz i Ali Taptik són els escollits per dur les seves propostes a Girona.
Hi ha propostes curioses com els pintorescos personatges d'Horizonville o l'anàlisi dels espais propis en territori internacional de les ambaixades a través de la decoració dels despatxos. A aquestes propostes, s'hi afegeix la 'religió' i el 'peregrinatge' del turisme que mostra que la majoria de gent viatja als mateixos llocs només per fer-hi les fotografies que han fet els altres i poder explicar que hi ha estat. Una altra de les propostes contraposa els retrats robots de delinqüents que fa la policia amb imatges de persones anònimes que podrien passar per malfactors.
SCAN va decidir posar-se en contacte amb un centenar de comissaris de països d'arreu per proposar que els posessin en contacte amb els nous talents de la fotografia. D'aquest centenar, finalment els seleccionats han estat quinze. El fil conductor que segueix la mostra és que els projectes, a banda de buscar la bellesa de la instantània, és l'interès dels artistes per fer una reflexió sobre la mateixa fotografia.
'Talent Latent' és només la joia de la corona d'un cicle d'activitats aplegades sota el paraigües de 'Contacte. Mostres entorn de la fotografia contemporània'. A banda d'aquesta exposició, el Dadespai també exposarà les imatges del projecte 'En el lloc dels fets' de l'artista gironí Esteve Subirach.
La proposta es completa amb una altra pota pedagògica que busca apropar l'art contemporani a la ciutadania mitjançant visites a les exposicions o amb un curs de fotografia. El cinema Truffaut també projectarà un documental que explora les fotografies fetes pels soldats nord-americans als presoners d'Abu Graïb. 'Standard operating procedure' d'Errol Morris també reflexiona sobre la immediatesa en la fotografia actual i la facilitat de difusió 'en un sol segon'.