L'objectiu és donar resposta a l'augment de la població escolar registrat els darrers anys, així com també impulsar la construcció d'obra pública. Segons dades del Govern, en dos anys s'han inaugurat 115 centres nous i s'han construït una mitjana de dues escoles per setmana.
Aquests nous centres, nou dels quals substituiran antigues escoles, comportaran 24 línies d'educació infantil i primària, 24 més d'ensenyament secundari obligatori i 14 de batxillerat. Pel que fa a la distribució dels més de 9.000 alumnes que acolliran, 5.600 seran per educació infantil i primària, 2.880 per secundària i 600 per a batxillerat.
A més, entre els nous centres projectats hi ha dos Instituts Escola, que es construiran a Masquefa i a Lloret, i que seran dels primers que es construeixen a Catalunya. Aquesta nova tipologia de centres inclouen alumnes des de P-3 fins a quarts d'ESO, i responen al model de la futura integració de l'educació infantil, primària i secundària en un sol edifici, tal com recull el Projecte de llei d'educació de Catalunya, en aquests moments en tràmit parlamentari.
Dotze nous centres a l'àmbit metropolità
El Govern ha aprovat la construcció de dotze nous centres a l'àmbit metropolità. Dos seran a la ciutat de Barcelona, un CEIP i un IES, amb una inversió de 7,5 MEUR i 6,3 MEUR respectivament, que acolliran 450 i 480 alumnes. Dos CEIP més estaran ubicats a l'Alt Penedès, concretament a Les Cabanyes (3,9 MEUR) i Pacs del Penedès (1,5 MEUR), amb 225 i 125 alumnes respectivament. També s'ha aprovat un institut on només es farà ESO a Begues, al Baix Llobregat, amb una inversió de 5,5 MEUR per a 360 alumnes.
Al Maresme, s'ha aprovat un CEIP a Tiana (5,4 MEUR) per acollir 450 alumnes, i un IES a Palafolls (7,5 MEUR) per a 660 alumnes. Al Vallès Oriental s'hi construiran quatre centres. Seran a Vilanova del Vallès (6 MEUR), per a 480 alumnes, a Cardedeu (3,9 MEUR), per a 360 alumnes, a Vilalba Saserra (2,6 MEUR), per a 175 alumens, i a Bigues i Riells (5,2 MEUR), per a 450 alumnes. Al Vallès Occidental també s'hi construirà un IES, concretament a Terrassa, amb una inversió de 6,8 MEUR per a acollir 660 alumnes.
Quatre centres a les comarques centrals
Pel que fa a les comarques centrals, el Govern ha aprovat un Institut Escola a Masquefa amb una inversió de 8,2 MEUR per a 690 alumnes. També es construiran CEIP a les Masies de Voltregà (3,9 MEUR) per a 225 alumnes, a Manresa (5,4 MEUR) per a 450 alumnes i a Sant Vicenç de Castellet (4 MEUR) per a 225 alumnes.
Dos centres a l'Alt Pirineu
L'executiu ha previst la construcció d'un CEIP a la Torre de Cabdella, per a 50 alumnes, amb una inversió de 929.000 euros, i un altre a Montferrer i Castellbò, on s'hi destinaran 1,3 MEUR per acollir 100 alumnes.
Dos nous centres al Camp de Tarragona
Al Camp de Tarragona s'ha aprovat la construcció de dos CEIP, que estaran a la Riera de Gaià, amb una inversió de 4,5 MEUR per a 300 alumnes, i un altre a la ciutat de Tarragona, amb una inversió de 5,4 MEUR per a 450 alumnes.
Un nou centre a les Terres de l'Ebre
Finalment, el Govern ha aprovat un CEIP a la Fatarella, amb una inversió total d'1,8 MEUR per acollir un total de 125 alumnes.
Impulsar l'obra pública
A banda del creixement de l'alumnat, un altre dels objectius d'aquesta mesura és impulsar la construcció d'obra pública en un moment de crisi. L'encàrrec de construcció de nous centres es farà a través de l'empresa pública ICV SAU Equipaments.
El Govern ha destacat que, en aquests dos primers anys de legislatura, s'han inaugurat 155 centres educatius nous de primàries i secundària, s'han fet grans ampliacions en 85 més i s'han dut a terme obres de millora en més de 600 centres educatius. Segons dades del Govern, això significa que s'han construït 100 escoles i instituts per any, el doble que el període 2000-2003 i triplicant la inversió en equipaments des del 2001.