El proper divendres 22 d’octubre, l’Hospital de Santa Caterina acollirà una jornada que sota el títol "Atenció primària, un sol pacient" reunirà als professionals de l’atenció primària de les àrees bàsiques de salut (ABS) de l’àrea d’influència de l’Hospital Santa Caterina, gestionades per l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). L’objectiu de les jornades és avançar en els processos assistencials que treballen els professionals d’un mateix territori per assegurar la continuïtat assistencial del pacient entre l’hospital i el seu CAP, així com també debatre la implicació del personal en el present i futur de la formació pregrau i postgrau.
Les ABS de l’àrea d’influència del Santa Caterina pertanyen a la Selva Interior i el Gironès, amb una població de 140.000 habitants aproximadament. Les ABS d’aquest territori són Breda-Hostalric, Anglès i Cassà de la Selva, gestionades per l’IAS, i Salt, Arbúcies-Sant Hilari, Santa Coloma de Farners i Sils-Vidreres-Maçanet, gestionades per l’ICS. Fa temps que ambdues organitzacions van iniciar un treball conjunt focalitzat en la continuïtat de l’atenció assistencial al pacient. En aquest sentit ja estan en marxa iniciatives orientades a l’acompliment d’aquest objectiu com ara la figura de la infermera d’enllaç, la implantació del circuit del diagnòstic ràpid de càncer (CDR), el funcionament de diferents grups de professionals segons patologies i els seus processos com el grup d’urologia o de comissions mixtes, com la d’urgències o telemedicina i demències.
La primera taula de la jornada (de 9.00 a 9.45 hores) estarà dedicada a l’avaluació de la comunicació entre els diferents professionals de primària i de l’hospital al llarg del continuum assistencial. Hi participaran les infermeres de l’ABS Santa Coloma, Tahís Fàbregas i Eulàlia García, la infermera d’enllaç de l’Hospital Santa Caterina, Pilar Tarradas, el coordinador de l’àrea de Desenvolupament Clínic de l’ICS a Girona, Miquel Quesada, i el cap d’Urgències de l’Hospital Santa Caterina, Jaume Heredia. Conduirà la taula l’adjunta a la direcció d’Infermeria d’Atenció Primària de l’IAS, Àngela Vila.
El segon espai (d’11.30 a 12.45 hores) girarà entorn a l'accessibilitat dels serveis i els circuïts amb l’objectiu d’arribar a propostes de millora. Intervindran a la taula les administratives Esther Mayola, de l’ABS d’Anglès i Eva Duran, de consultes externes de l’Hospital Santa Caterina. També hi participarà la metgessa de família de l’ABS d’Arbúcies-Sant Hilari, Marta Pasqual. Moderarà el cap d'Admissions de l'IAS, Oriol Duch.
De 12.45 a les 14.15 hores, la jornada continuarà amb la taula dedicada a la formació de pregrau i postgrau en el marc dels actuals paràmetres marcats pel nou espai europeu d’educació basat en els criteris de Bolonya i els canvis que representa, una nova forma d’ensenyament que centra el pacient en l’eix de l’atenció i que afecta a totes les professionals sanitàries. La taula, dirigida per l’adjunt a la Direcció Mèdica d’Atenció Especialitzada de l’IAS, Josep Costa, comptarà amb la participació del coordinador de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Girona, Ferran Cordón, i del director de l’Escola Infermeria de la UdG, David Ballester.
La jornada serà inaugurada a les 8.30 hores pel director de Sector de la Regió Sanitària de Girona, Salvador Campasol, el gerent territorial de l’ICS, Rafael Gracia, i el conseller delegat i gerent de l’IAS, Lluís Franch. La cloenda anirà a càrrec de la directora d’Infermeria d’Atenció Primària, Especialitzada i Sociosanitària de l’IAS, Teresa Vilalta, el director del Servei d’Atenció Primària de ICS Girona Sud, Esteve Avellana, i del director assistencial d’Atenció Primària, Especialitzada i Sociosanitària de l’IAS, Miquel Carreras.