
'Volem aconseguir que la societat catalana s'adoni que la situació al Ter és insostenible', ha comentat el portaveu de les comunitats de regants del Baix Ter, NarcÃÂs Illa. 'No podem permetre ni un dia més que s'esgoti l'aigua del riu degut a un transvasament brutal cap a Barcelona i com a conseqüència d'això els pagesos i els regants haguem de perdre el fruit i l'esforç de molts anys de treball', ha continuat Illa mentre els manifestants tallaven de forma intermitent les dues carreteres i repartien pomes entre els conductors.

Igualment, s'adjuntaven còpies d'un manifest en què s'ha denunciat la 'injusta' gestió de l'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua, la manca de compromÃÂs dels polÃÂtics gironins amb la conca del Ter i on s'ha insistit en el fet que si 'tota' l'aigua del Ter se l'emporta Barcelona 'el riu acabaràmorint'. 'Pot significar la seva mort biològica. Molta polÃÂtica de l'aigua i de no als transvasaments i resulta que a Catalunya de fa molts anys hi ha un transvasament brutal del Ter, de més del 70% del seu cabal, i la societat catalana sembla que no se'n vol adonar', ha reflexionat en veu alta el portaveu de les comunitats de regants del Baix Ter, que no obstant no vol entrar en disputes entre territoris 'perquè això és un problema del Govern, que ha de trobar les solucions i les fonts de subministre d'aigua necessàries'.

'L'aigua pot venir d'altres llocs i l'intolerable és que se'n treguin 2/3 parts del Ter', ha afegit Illa, que s'ha negat a donar per perduda la collita d'aquest 2008 tot i que l'ACA només els ha garantit un 10% dels 45 hectòmetres cúbics d'aigua que necessiten per mantenir les 15.000 hectàrees de fruiters, blat de moro i horta. En total, són unes 3.000 explotacions, amb un valor aproximat de 50 milions d'euros, les que veuen perillar la collita d'aquest any degut al tall d'aigua dels embassaments per culpa de la sequera. 'Nosaltres lluitarem fins al final, no tirarem la tovallola', ha avançat el portaveu de les comunitats de regants del Baix Ter, 'ja que ens hi juguem la supervivència de les nostres explotacions'.

'Penseu que això és com si a una indústria li diguessin que estaràun any sense corrent, significa la seva mort', ha puntualitzat Illa abans de cedir la paraula al coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que, juntament amb el president de JARC a Girona, Pere Rubirola, han acompanyat a la comunitat de regants del Ter en aquesta jornada reivindicativa. Caball ha lamentat que 'es vagin ampliant pobles i creant polÃÂgons i després sempre es retalli aigua als mateixos, als pagesos'. Segons el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, cal un repartiment de l'aigua 'més just i solidari' ja que 'no pot ser que la gent d'aquàperdi les plantacions i no tingui aigua mentre en d'altres contrades de Catalunya no pateixin cap tipus de restriccions'.
Per tot plegat, Caball ha instat la Generalitat a 'replantejar' el model actual i a 'equilibrar' el creixement no agrÃÂcola amb les necessitats del camp i les reserves d'aigua disponibles. 'Si finalment veiem que hi ha molta més demanda que oferta potser ens haurem de plantejar de portar-la d'altres llocs o fer més embassaments però això ja no és la nostra responsabilitat', ha assenyalat el lÃÂder d'UP, que ha incidit en la necessitat de crear un Pacte Nacional de l'Aigua. Caball ha recordat que la pagesia del Gironès i el Baix Empordà'tan sols' reclama 45 hectòmetres cúbics d'aigua. 'Només que tapin tots els 'rebentons' ja tindrem aigua per regar', ha finalitzat amb ironia Francesc Riu, pagès de Verges.