Comença el procés per declarar la Festa Major de Granollers Bé Cultural d’Intères Local

També s’encarregarà un estudi socioeconòmic de la festa

El ball de la guimbada a la plaça de la Porxada
El ball de la guimbada a la plaça de la Porxada | Ajuntament de Granollers
Redacció
19 de juliol de 2024, 14:06
Actualitzat: 24 de juliol, 12:50h

S’han iniciat el tràmits per declarar la Festa Major de Granollers com a Bé Cultural d’interès local (BCIL), que són els béns integrats del patrimoni cultural català que, tot i la seva importància, no compleixen les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional. La declaració de BCIL es fa mitjançant el Ple municipal i suposa un primer grau de protecció patrimonial.

Ser declarat BCIL pot proporcionar diversos avantatges, com ara la protecció legal per ajudar a preservar-lo, finançament per a la seva conservació, i prestigi i reconeixement del bé cultural. D’altra banda, i també amb l’objectiu de posar encara més en valor la Festa Major de Granollers, s’encarregarà un estudi sobre el seu impacte socioeconòmic.

Es vol comprendre i avaluar de la manera més àmplia i completa possible les repercussions de la Festa, així com la seva contribució a la transformació de les persones i les societats. També saber quins són els seus efectes en la qualitat de vida de les persones, en la seva creativitat, en la capacitat d’innovació, en la salut, la cohesió social, la identitat cultural, el reconeixement a l’exterior, la transformació urbanística, el medi ambient i la sostenibilitat, etc.

Per dur-ho a terme, la Diputació de Barcelona ha construït una metodologia concreta i aplicable que permet mesurar els impactes d’esdeveniments culturals en diverses dimensions (cultural, social, econòmica, mediambiental i sobre la salut que és la que s’utilitzarà en aquest estudi, amb l’objectiu de tenir-lo encarregat abans de finalitzar l’any. 

Altres festes on s’ha utilitzat aquesta metodologia per realitzar l’estudi són els Carnavals de Torelló i de Vilanova i la Geltrú, el festival Revela’t de Vilassar de Dalt  o Les Santes de Mataró.