El novè volum de Records de Granollers recull fotografies d'EsteveGironella

Publicat el 22 de maig de 2006 a les 09:36
Avui dilluns, 2 de maig, a les 20 h a l'Arxiu Comarcal, s'inaugura l'exposició de fotografies i es presenta el novè volum de la col·lecció
Records de Granollers. Esteve Gironella. El nou volum, editat per lAjuntament de Granollers, l'Hemeroteca Municipal Josep Móra i l'Arxiu Municipal, recull fotografies datades entre els anys 1957 i 1992. Les instantànies d'Esteve Gironella retraten espais i esdeveniments destacats del Granollers d'aquest període, com ara la Fira i la Passada de l'Ascensió, la Festa Major, inauguracions i homenatges, equipaments municipals, actes esportius –per exemple, l'arribada de la torxa olímpica l'any 92- , culturals – el concurs de colles sardanistes o el Festival Internacional de Música- o polítics –com el referèndum de l'OTAN-.
Esteve Gironella i Deulofeu (Granollers, 1927) va treballar molts anys a la fàbrica de Roca Umbert. Va seguir estudis de fotografia per correspondència, va muntar un laboratori fotogràfic i més tard un estudi a Can Bassa. Ha col·laborat amb diverses publicacions esportives: El Mundo Deportivo, Comarca Deportiva, Sport Comarcal,… i d'informació general, com Plaça Gran i Revista del Vallès. La col·lecció Records de Granollers va iniciar-se el 1997 amb l'objectiu de donar a conèixer, a través dels seus autors, les fotografies del Fons d'Imatges de l'Ajuntament de Granollers. El primer, dedicat a les postals de Granollers, en homenatge als fotògrafs que van escollir com objectiu de les seves imatges la ciutat; el segon i fins al novè, han difòs l'obra fotogràfica de Joan Guàrdia, Joan Canal, Joan Font, Tomàs Torrabadella, Antoni Alcalde, Pere Cornellas, Salvador Llobet i Esteve Gironella. El Fons d'Imatges, incorporat recentment a l'Arxiu Municipal de Granollers, està format per les fotografies que al llarg dels anys ha anat generant la pròpia institució, principalment des del servei de protocol, i per les imatges fruit de cessions o donacions fetes per molts particulars i famílies granollerines, com Alcalde, Canal, Caussa, Cornellas, Dalmau, Ferrer, Font, Gironella, Gorgui, Guàrdia, Oller, Prat, Riera, Llobet, Torrabadella. Aquest fons conté aproximadament unes 50.000 fotografies en diferents suports: plaques de vidre, negatius poliester, diapositives i paper.

Currículum Esteve Gironella

Esteve Gironella i Deulofeu neix a Granollers el dia 4 d'abril de 1927. L'Esteve va entrar a treballar a la fàbrica Roca Umbert amb catorze anys i s'hi va estar fins al 1978. La tèxtil va ser molt important per a ell, ja que allà va conèixer l'Antònia Molet Gurí, que hi feia de teixidora, amb la qual es va casar el 6 de juny de 1953. Amb ella va tenir dos fills, l'Alfred i la Rafela, i tenen una néta, la Marta. En els anys 50, l'Esteve tenia una càmera amb la qual feia fotos que li sortien força bé. Un dels seus amics li va preguntar que per què no s'hi dedicava professionalment i va informar-lo que a Barcelona hi havia una acadèmia que ensenyava per correspondència; ho va parlar a casa i va fer el curset. Tot va anar molt bé i abans d'acabar-lo ja tenia força feina. Molts companys de la fàbrica li portaven els rodets per revelar i així va ser com va començar a pagar-se els autònoms. Abans d'acabar el curs per correspondència, ja tenia el laboratori fotogràfic muntat; al cap de poc temps, va comprar una ampliadora automàtica que li permetia enquadrar bé i fer el treball més ràpid, i així podia revelar més rodets al dia. La primera càmera que va adquirir va ser una Balda de 35 mm. Després van venir l'Olimpus, la Minolta i la Nikon. Quan es va produir el Pla de reestructuració de la fàbrica Roca Umbert, l'any 1978, professionalment es va dedicar només a la fotografia. A l'Arxiu trobem la sol·licitud de llicència per exercir primer a casa seva, a Can Pusa, de data de 26 de febrer del 78; i més endavant, l'any 1981, la llicència per obrir un estudi- botiga a Can Bassa Va ser llavors que va comprar una Bronicka 4,5 x 6. La botiga, la va tenir oberta fins a l'any 1992. Durant tots els anys que va exercir aquesta professió va fer fotografies de casaments, bateigs, comunions, carnestoltes, festes de final de temporada de clubs esportius, festes socials (com els sopars de la Unió de Botiguers), etc. També feia fotos a can Prades als cotxes accidentats, per poder-los peritar, i també encàrrecs de l'Ajuntament de Granollers. Un dels esdeveniments populars que retratava cada any era l'entrega de les cartes que nens i nenes feien als reis d'Orient a la botiga de can Barbany. Cada 1 de gener mobilitzava tota la família per treballar. La seva dona, els seus fills i les seves parelles, tots tenien una feina a fer: dos d'ells feien les fotos, dos apuntaven les adreces i dos col·locaven els nens i les nenes al costat dels reis perquè tot sortís bé. Aquell dia arribava a fer unes 400 fotografies. L'Esteve va col·laborar, durant molts anys, en diverses publicacions esportives com Mundo Deportivo, Comarca deportiva, Sport Comarcal, Gol, i d'altres com Plaça Gran i Revista del Vallès, fins a la jubilació. L'últim treball que va fer va ser el 1996, quan va fer
les fotos del magatzem intel·ligent de la fàbrica de sabons Camp, ara
Benckiser, que és a Lliçà d'Avall i a Parets del Vallès. Durant un any,
cada setmana o cada quinze dies, anava amb el seu company Eduard Benito a fotografiar-hi l'evolució de la seva construcció. L'Eduard va fer un vídeo, i l'Esteve, les fotos. És molt aficionat al futbol. L'any 2001 va rebre la insígnia dels 25 anys de soci del FC Barcelona.