La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s'apleguen molts veïns i forasters al voltant de l'espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o carmanyola a la mà.
Actualment és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, agrupació culinària local, qui s’encarrega d’organitzar la tradicional festa de l’escudella. Les activitats el dimarts 24 de febrer comencen molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i al costat de les brases tothom està convidat a fer-se torrades. Els alumnes de les dues escoles de primària de la població -el CEIP Jaume Balmes i l’escola Immaculat Cor de Maria -, el Bressol Jardí d’Infants El Follet i el SES Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades.
L’escudella es farà fins a la una del migdia, quan el mossèn beneirà el brou. Després de la benedicció, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per poder-se menjar l’escudella a casa.
A la plaça també s'instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera. D’aquesta manera s’ha arribat a la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora.
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.
Menjada popular d’escudella Sense Estovalles
Dimarts 24 de febrer de 2009
Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)
Sant Feliu de Codines