La Festa de la Pedra del Diable de Parets del Vallès, un espectacle teatral de carrer únic

Publicat el 27 de juliol de 2007 a les 08:00
 
La idea original de La Llegenda de la Pedra del Diable  va néixer ara fa onze anys de la mà d'en Jaume Paris i la Cristina Martín que, amb una bona dosi d'enginy, van crear la base per a una història que ha arrelat amb força al municipi. El projecte va ser ben acollit per l'Ajuntament  que hi va veure l'oportunitat de dotar la vila amb nous elements festius, lúdics i culturals com són els de tradició gegantera. Va ser aleshores que es va decidir crear una història que donés una identitat pròpia als protagonistes. Mercè Alcayna va crear el relat La pedra del diable de Parets del Vallès. Història de l'Elisenda i en Marcel.
Un cop definida la forma -i fins i tot el caràcter- dels personatges, i amb un esbós del que serien els gegants, el projecte es va lliurar a l'escultor de Solsona Manel Casserres i Boix, constructor d'altres famosos gegants com el Gegant del Pi de Barcelona.
Casserres va treballar amb elements com la fibra de vidre, el cartró o la resina de poliester per crear l'Elisenda, en Marcel i en Llucifer.
 
Sons i música lligats a una llegenda
En Jordi Azagra, director de l'Escola Municipal de Música de Parets, va ser el creador de  les primeres melodies com "Ball de festa" que serien les danses pròpies de la representació de l'obra i que hi han quedat lligades a ella. Finalment, els components de la Colla de Gegants i Bestiari de Parets del Vallès, van ser els encarregats de buscar les persones que haurien de posar les veus als personatges.
Durant aquesta dècada han estat molts els responsables de prestar les seves veus: membres de la colla, gent il·lustre de Parets, membres de l'Associació de teatre a Parets, o del grup de teatre Som i Serem, així com coneguts actors i actrius de l'escenari català.
La direcció artística es va iniciar uns anys després de la seva creació amb la intervenció de Frederic Roda, un conegut director teatral que va passar el testimoni a la seva germana, la Meritxell Roda, que des d'aleshores és la responsable de l'escenificació de l'obra.
L'any 2003, el conegut escriptor Miquel Desclot va crear els diàlegs per a la representació teatral, basant-se en la llegenda.
Una festa aferrada al foc
Els components de Diables Parets han estat un altre dels elements imprescindibles de la festa i han participat activament introduint-hi novetats que l'han feta diferent any rere any, alhora que han aportat elements que l'han enriquit fins a esdevenir un espectacle majestuós. Ells han posat en escena altres protagonistes de la història com la diablessa, el Bitru, eternament sobre el seu cavall, la gàbia amb la qual es desplaça un diable al so de la percussió més aterridora, o la Bèstia, un drac de grans dimensions que ha estat la darrera incorporació a la Festa.