Les Franqueses vol dedicar la Festa de la Mongeta del Ganxet «a totes les generacions»

La diada acollirà tallers per a tothom per donar a conèixer el procés de producció de la mongeta del ganxet i el seu potencial a la cuina

  • Vila, Colomé, Tena i Gallifa, durant la presentació de la Festa de la Mongeta del Ganxet. -
Publicat el 16 de novembre de 2021 a les 21:38
Actualitzat el 16 de novembre de 2021 a les 21:52
El mes de novembre a les Franqueses del Vallès és el mes de la mongeta del ganxet. I és que arriba el moment de la batuda, la garbellada i la tria d'aquesta llegum. Aquest dimarts, al restaurant Casa de la Mestra, s’ha presentat la 10a Festa de la Mongeta del Ganxet i el 9è Concurs de la Cuina de la Mongeta del Ganxet, un esdeveniment que combina la feina al camp amb la cultura popular.

L'Ajuntament ha destacat que, "amb l’objectiu de mantenir la tradició del cultiu de la mongeta ganxet viu al municipi", enguany, com a novetat s’ha apostat per apropar aquest llegum als infants, al jovent i a les famílies. Els tallers seran, doncs, la principal novetat d’aquesta edició. "El taller de batuda, garbella i tria de mongetes acosta la feina del camp a les famílies perquè la tradició no es perdi entre les diferents generacions. El taller de cuina Empedrat Ganxet a càrrec d’Ada Parellada i el disseny d’una nova categoria per a joves al tradicional concurs de cuina busquen potenciar el l’ús d’aquest llegum als fogons", ha destacat el consistori.

La prevenció de la pandèmia ha portat una altra novetat: el canvi del tastet de mongetes per un dinar popular, on els assistents estaran asseguts respectant totes les mesures de seguretat vigents. Durant la festa es preveu que es cuinaran uns 40 quilos de mongetes del ganxet.

A la presentació de la 10a Festa de la Mongeta del Ganxet i el 9è Concurs de la Cuina de la Mongeta del Ganxet han assistit l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé; la regidora d’Agricultura i Medi Ambient, Sònia Tena; la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila; i el productor lleroní de mongeta del ganxet, Joan Gallifa, qui ha explicat que la climatologia és clau per tenir una bona collita i que aquest any es colliran més mongetes que durant el 2020.

Actualment, Gallifa produeix uns 8.000 quilos de mongetes del ganxet en 3 hectàrees. Les Franqueses té una producció de 50 hectàrees d’aquest preuat llegum, 25 de les quals es troben a Llerona.