L'escena de Granollers es fa gran

El projecte 'Escena grAn' mostra una aliança entre teatres i ofereix una cartellera conjunta amb la suma de programacions i estratègies dels tres espais escènics de la capital del Vallès Oriental

Publicat el 02 de juliol de 2013 a les 18:00
Carles Ribell, Josep Mayoral, Alba Barnusell i Frederic Roda presenten el nou projecte 'Escena grAn' Foto: NacióGranollers

La sala petita del Teatre Auditori de Granollers ha viscut, aquest dimarts al migdia, la presentació d’Escena grAn, un projecte que ha aconseguit sumar esforços, cartellera i programacions de tres dels teatres de la ciutat. Una "suma" que ha estat la paraula que ha volgut remarcar l’alcalde, Josep Mayoral, en la seva intervenció, "la paraula que més heu fet servir", tot dirigint-se a Carles Ribell i Frederic Roda, directors del TAG i del Teatre de Ponent , respectivament. I així ha estat dit de manera unívoca: en temps de crisi, cal la suma de molts esforços i cal que el gran esforç sigui el de sumar.

Alba Barnusell, regidora de cultura de Granollers, ha volgut agrair als dos directors "l’esforç per haver sumat la programació dels dos grans teatres de la ciutat". El projecte d’Escena grAn mostra el resultat d’aquesta voluntat i esdevé una gran aliança entre teatres, una aposta per oferir una cartellera conjunta i la suma de programacions i d’estratègies del Teatre Auditori de Granollers, el Teatre de Ponent i el Centre Cultural de Granollers, "tot i que la voluntat és que s’hi sumin totes aquelles programacions estables de música, teatre i de dansa de la ciutat", segons ha afirmat Barnusell. En aquest sentit, hi tenen cabuda "les activitats familiars de l’Associació Cultural de Granollers, les de la parròquia, el cineclub, el festival de Jazz Granollers, i d’altres concerts".

Una oferta teatral que sigui visible fora de Granollers
La cartellera de l’oferta estable de la ciutat "apareixerà semestralment" i estarà recollida en un programa i ordenada cronològicament, indistintament dels espais en què tenen lloc les funcions i "també implica una formula de venda d’entrades", ha explicat la regidora de cultura. "La nova aposta, a més, també té la voluntat de fer l’oferta visible a fora de Granollers i així atraure més espectadors". Barnusell ha acabat dient que, com a administració, "ens toca ajudar a què les iniciatives tirin endavant. La pujada del 21% d’IVA ha fet que hi hagi un descens de públic a l’estat espanyol, cosa que ha significat la destrucció de molts llocs de treball, però, sobretot, la privació de l’accés dels ciutadans a la cultura".

En la seva intervenció, el director Teatre Auditori de Granollers, Carles Ribell, ha volgut "compartir l’entusiasme de poder avançar en un projecte com aquest". "Sumar sempre és més difícil que restar o dividir", ha volgut remarcar, per assegurar que l’acció busca satisfer els reptes que els moments exigeixen "i satisfer, sobretot, el públic". En aquest sentit, ha remarcat les xifres que demostra el TAG, amb 33.000 espectadors la darrera temporada, la mateixa xifra que l’anterior. Segons Ribell, una de les grans bondats del projecte Escena grAn és que esdevé una plataforma de vendes "que permet unificar l’oferta en un sol clic al web" i que és disponible "365 dies l’any, a qualsevol hora".

Facilitar l’accés del públic al consum de les arts escèniques
"L’objectiu d'aquest nou projecte", afirma Ribell, és "potenciar i facilitar l’accessibilitat del públic al consum de les arts escèniques". Per tal de fer-ho realitat cal "coordinar i potenciar l’oferta" i, també, fer "aliances i estratègies comunes". És en aquest punt on Ribell ha volgut anunciar acords amb el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori de Barcelona, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dirigida per Ros Marbà i la Fira de Teatre de Tàrrega. Aquestes col·laboracions permetran veure a Granollers Els Músics de Bremen , Òpera des del cor , la Banda Municipal de Barcelona amb un espectacle sobre Wagner i projectes que apostin per la creació contemporània, com ara La Caputxeta Galàctica, que compta amb la participació de Vicenç Viaplana Ventura.

Carles Ribell també ha destacat la necessitat d'establir "estratègies d’accessibilitat", cosa que podran realitzar a travé de la facilitació "d'abonaments i descomptes que intentaran aportar valor afegit a les propostes". La nova temporada del TAG arrenca el 4 d’octubre, amb un Romeo i Julieta  produït pel Ballet Bacional de Cuba i també portarà a la ciutat el gran èxit teatral de la temporada, Barcelona , i els espectacles de Carlos Latre, David El Guapo o Els Pets.

Teatre de Ponent, aposta per la tradició alternativa ganollerina
En la seva intervenció, Frederic Roda, director del Teatre de Ponent, ha volgut referir-se als efectes que té el projecte a al sala alternativa de Granollers. "De vegades, les crisis serveixen per posar-nos les piles i per reinventar-nos. Ser a la cartellera ens obliga a tancar programació fins el mes de gener, cosa que farem per primera vegada en els 15 anys d’història del Teatre de Ponent". En el seu cas, on presenten unes xifres que es mouen prop dels 10.000 espectadors, estan obligats a "fer coses que ampliïn el públic, ja que nosaltres no podem pagar catxets".

Roda també ha afirmat que, "des de Ponent, seguim una tradició pròpia de Granollers, quan Gregori Resina liderava l’històric Festival de Teatre de Granollers i jo, que era a Barcelona, pujava a veure el  Quejío , per exemple. Seguim aquesta herència". La nova programació de la sala inclourà, de setembre a gener, 19 espectacles: 10 catalans i 9 de fora. Frederic Roda ha acabat deixant el futur en un gran interrogant: "som un teatre que depèn d’un conveni amb la generalitat que acaba el 2014. Ja veurem què passa després".

Per acabar, Josep Mayoral ha volgut destacar la voluntat creativa de la ciutat. Una voluntat de "suma" i esforç compartit. "Sumem perquè ens ve de gust, no només perquè els temps són difícils", ha afirmat. "Aquesta ciutat es segueix proposant obrir les portes cada dia dels seus establiments, però, sobretot, dels seus equipaments culturals". L'alcalde de Granollers ha finalitzat la seva intervenció afirmant que, "en els moments en què l’economia falla, la fortalesa de la ciutat és en la seva gent". Un bon exemple ha estat presentat avui al TAG, on ha engegat amb força Escena grAn, un ambiciós projecte d'unió dels teatres locals. 

Barnusell presenta les novetats d'un projecte que unifica les cartelleres dels teatres locals de Granollers Foto: NacióGranollers