María Helguera farà una visita comentada a la seva exposició a Cardedeu

Publicat el 17 d’octubre de 2008 a les 15:31
María Helguera. Àlbum de família
 
El programa Cardedeu amb l’art Vigent enceta un nou cicle al Museu Arxiu Tomàs Balvey amb l’exposició dedicada a l’obra més recent de l’artista d’origen argentí María Helguera.
 
Amb Àlbum de Família, María Helguera ens mostra la relació entre la seva obra, el seu món intern i allò que l’envolta, i així retorna als seus orígens, a l’Argentina que la va veure créixer. I ho fa de la mà dels dibuixos de la seva família, tal i com ella la recorda durant la seva infantesa, i amb obres com La novia Criolla II o Vinieron a visitarme II - inspirada en ‘Las Meninas’ de Velázquez- en què amb una mirada criolla recupera l’etapa prèvia a la seva arribada a Barcelona per, de nou, mostrar l’emoció i l’esperit lúdic i màgic que l’havia acompanyat en els seus inicis.
 
La família doncs, serveix a María Helguera com a fil conductor de la mostra què amplia i contextualitza amb el retrat de tres famílies de Cardedeu. També ha comptat amb la col·laboració dels alumnes de 3er i 4rt de les escoles de Cardedeu que han retratat les seves famílies per confeccionar una instal·lació anomenada ‘Arquitectes de l’aire’ que té com a eix central un niu d’hornero, ocell Sud-americà que cada any construeix per a l’aparellament i la posta dels ous un niu amb fang i branques.
 
‘El proyecto, que en su conjunto se titula Àlbum de Família, consiste en trabajar sobre la memoria propia para, a través de mi entorno, remitirme a la memoria colectiva’.
 
L’exposició s’acompanya d’un petit catàleg amb text de Glòria Bosch i de la projecció d’un documental en què l’artista explica al visitant la seva trajectòria artística.
 
María Helguera: una trajectòria.
 
Va néixer a Buenos Aires el 1943 i des de 1976 viu a Barcelona.
Al llarg de la seva carrera ha realitzat exposicions individuals i col·lectives tant a Argentina com a  Espanya, Suïssa, Brasil, Japó, Anglaterra i els Estats Units.
Les més recents, l’any 2007 a la Fundació Vila Casas de Barcelona i al Museo Nacional de Bellas Artes d’Argentina.
Les seves obres figuren en diverses col·leccions públiques i privades com són el Museo Nacional de Bellas Artes, el Fondo Nacional de las Artes, el Museo Municipal de Buenos Aires, el Museo de Arte Contemporáneo, Argentina i el Museu de la University of Texas, Austin, Estats Units entre d’altres. I en col·leccions particulars d’Argentina, Brasil, Espanya i Suïssa.
Ha obtingut, entre d’altres, el premi Francisco Romero, una beca a Itàlia, atorgada per l’ambaixada d’Itàlia i el Fondo Nacional de las Artes, el Premi Marcelo de Ridder, a Buenos Aires o la beca de pintura de la Fundació Pollock-Krasner, New York, Estats Units.
És professora de tècniques sobre paper, composició, laboratori de color i dibuix a EINA, Escola d’Art i Disseny, de Barcelona i imparteix classes de dibuix i pintura al seu taller, en el qual s’ha constituït el Grup Llacuna d’Investigació en Art i Comunicació. Ha fundat també, el projecte PASSATGES, curs d’investigació artística interdisciplinar.
Ha organitzat l’exposició Otro mirar- Arte contemporáneo argentino, que va ser presentada al Museo Nacional de Bellas Artes de Buenos Aires i al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona i les 1as Jornadas Mapuche Barcelona 2002 que van consistir en una presentació al Convent de Sant Agustí de Barcelona de la cultura Mapuche d’Argentina, entre d’altres esdeveniments culturals.