Presentació del catàleg Francesc Abad, block W.B.

Publicat el 28 de juny de 2006 a les 08:00
Avui dimecres, 28 de juny es presenta el catàleg Francesc Abad, block
W.B, al Museu de Granollers a partir de les 18 h. El projecte block W.B. –a
cura de Manel Clot i editat pel Museu de Granollers - es centra en la sèrie
de treballs que Francesc Abad ha realitzat al llarg dels darrers anys en
referència directa o a partir de la figura i el pensament del filòsof alemany Walter Benjamin, uns treballs que inclouen instal·lacions, imatges,
documentació, objectes, llibres d'artista, esbossos i projectes, i tota una
sèrie de materials diversos que ha anat conformant el gruix de l'exposició
al llarg dels mesos. L'equip de treball ha estat Francesc Abad, Manel Clot
i Maria Permanyer.

El projecte de treball de l'artista Francesc Abad té unes peculiaritats teòriques i operatives certament inhabituals, tant per la visibilització de l'activitat artística i els punts de partida del procés curatorial mateix, com per la reconsideració de l'espai museal com a lloc d'exposició i esdeveniment, i ha aportat també noves maneres de procedir.

El projecte block W.B. es va iniciar el desembre de 2005 a manera d'exposició en procés, i se n'ha prorrogat la data de tancament, prevista a finals de maig, fins a finals d'aquest mes de juny. També s'inicià la web www.blockwb.net que s'ha anat fent seguint el ritme del projecte expositiu. El catàleg ha estat l'altre feina conformada sota la idea de fragment i d'estructura en procés, i que en algun sentit, com elements característics i més representatius del pensament de Benjamin, ha configurat els dos eixos operatius principals de block W.B. De fet, hi hagut una voluntat d'incidir directament en idees com les de procés i transformació, fragment i multidireccionalitat, desmaterialització i pensament, tot reiterant la consideració de l'activitat artística no a com a producció sinó com a pràctica i situació.

S'ha tractat, doncs, globalment, de repensar i fer una relectura, a la llum del present i dels seus canvis, d'aquestes peces que s'articulen i que tenen com a nucli el pensament de Walter Benjamin, així com també el propi pensament d'aquest autor, figura principal de la història cultural europea recent, i mort a Portbou fugint de la Gestapo, ara que, a més, fa els setanta anys de la primera publicació del seu capital, i encara avui plenament vigent, assaig "L'obra d'art a l'època de la seva reproductibilitat tècnica".

Una "peça" nova ha constituït el nucli i gairebé la imatge del que és el
projecte com a totalitat i en la seva diversitat: una llarga taula en forma d'espiral que creix —el símbol del laberint, i del desenvolupament i el progrés— conté divuit monitors en cadascun dels quals una de les divuit "Tesis sobre la filosofia de la història" de Walter Benjamin, es constitueix com un punt de partida de les reflexions fetes per l'artista a propòsit de l'art, la política, la ideologia, l'exili, el dolor, el subjecte, la mort, la cultura, els pobles, la història… i la seva comprensió en l'actualitat.

El catàleg parteix de la mateixa estructura conceptual- disseny d'Anna Domínguez i Omar Sosa- i insisteix, una vegada més, en la fragmentació i, a la vegada, en aquesta idea d'espiral laberíntica; pren la citació com a relectura imprescindible per afrontar consideracions subjectes al procés de treball de l'artista i del curador. Imatge, text, citació, document, obra… esdevenen estructures diatèctiques que com a nusos a desfer, a trencar, a reflexionar, a pensar i repensar, condueixen a zones límit constament referenciades en el nostre present, en el suara-ara.