Que soni la Festa!

Publicat el 04 d’octubre de 2005 a les 15:34
Que soni la Festa! Aquest és l'eslògan del programa de la Festa Major de Caldes d'aquest any. Del 7 al 10 i del 15 al 16 d'octubre, el municipi ofereix un programa de festes molt reforçat per les activitats preparades per entitats i colles locals. El programa arrenca el divendres 7 a les 5 de la tarda amb un acte de commemoració dels 25 anys ràdio Caldes i continua a 2/4 de 6 amb un espectacle infantil, i a 2/4 de 7 amb l'obertura de les exposicions. El recorregut per les mostres finalitza a les 8 del vespre a Thermalia amb la inauguració d'una exposició sobre les troballes al jaciment iber de Torre Roja.

A les 9 de la nit comença la primera festa grossa amb una Trabucada i continua amb el Correbars del Ball de Diables, en el que hi participen centenars de persones que acabaran fent el primer ball de Festa Major a l'envelat. Aquest escenari acollirà cada nit orquestres i discoteca jove.



Donat que el principal objectiu de la festa és fer que la gent surti al carrer, la majoria d'actes programats s'adrecen a un públic familiar. Però a més de les activitats que petits i grans poden gaudir plegats, la Festa Major ofereix actes pensats especialment per a totes les franges d'edat. Així, el calendari de la festa inclou cercaviles, espectacles infantils, discoteca jove, balls per als més grans, i moltes altres coses que descobrireu fullejant el programa.

Les nits a l'envelat
Cada dia de Festa Major un tipus de música ocuparà l'envelat que s'instal•la al pàrking de l'Estació. Per aquest octubre han estat convidades les orquestres Privada i Mandolina i els grups Hotel Cochambre i La Loca Histèria, que vindran per Capvuitada. També a l'envelat es torna a celebrar el Guateque amb música dels anys 60. Cada nit, en acabar les actuacions –tret de la del dissabte-, el ball continua amb la discoteca jove que s'instal•la a la carpa.

Artistes convidats
A banda de les orquestres i grups musicals, altres personatges que visitaran i actuaran a Caldes són en Jordi LP, amb el seu espectacle de varietats i el Txabi Franquesa, que presenta el xou còmic anomenat "Parlant amb franquesa". En Jordi Bertran, un vell conegut i estimat titellaire a la vila, actuarà a Can Rius amb la representació de titelles anomenat "Superminimonstres".

Les celebracions d'aniversaris
Acostuma a passar que moltes des les colles de Caldes aprofiten una Festa Major per fer la seva aparició en públic. Per això cada octubre, alguna de les entitats celebra l'aniversari del seu naixement. Aquest any és el torn de la Colla Aiguaneix, de l'Agrupació Sardanista Calderina, que fa cinc anys, i del Grup Escènic el Casino, que en fa vint. Tots dos grups han preparat activitats especials per commemorar els seus aniversaris.

També Ràdio Caldes, l'emissora municipal, està de celebracions durant aquesta Festa Major. Aquest octubre fa 25 anys que l'Ajuntament i un grup de veïns de Caldes van tirar endavant una ràdio local. Des del primer moment, i fruit de la voluntat dels recent inaugurats ajuntaments democràtics, la ràdio va ser un canal de participació ciutadana al servei de tota la població.

Per commemorar aquest aniversari es farà un acte sobre comunicació local el divendres 7 a les 5 de la tarda a la Sala de Plens. L'acte comptarà amb la presència d'un conseller del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, el periodista i professor Joan Manel Tresserres i d'un membre del Laboratori de la Comunicació Local de la UAB.

Un Festival a Can Rius, amb dinar ecològic inclòs, algunes de les novetats
La Festa Major és sempre una combinació perfecta entre activitats arrelades i consolidades i noves propostes, arriscades i sorprenents. Aquesta vegada algunes d'aquestes novetats són un dinar ecològic que convoca la Cooperativa Costurica i un Festival que durarà tot el dia a Can Rius organitzat per l'Associació Calderina de Ràdio que, en col.laboració amb d'altres entitats, ha preparat tota una jornada dedicada a l'oci, l'espectacle, la diversió i la música. El Can Rius ràdio festival és una de les novetats d'aquest any que converteix aquest espai públic en un dels escenaris centrals de la Festa Major.

Un fi de festa especial
El Ball de Diables, encarregat de moltes altres activitats de Festa Major, ofereix un corretraca de fi de festa. El corretraca té lloc la nit de dilluns 10, just abans dels focs artificials que es poden veure des de la plaça de Pau Surell. Aquesta vegada serà un corretraca especial, perquè l'encendrà una de les persones més reconegudes i estimades de Caldes de Montbui, l'artista Sebastià Badia.

La Capvuitada
La Festa Major de Caldes es diferencia de les de la resta de la comarca per dues coses, una perquè tanca la temporada de Festes Majors i, dues, perquè sempre ve precedida d'un segon cap de setmana d'activitats: la Capvuitada.

Dissabte 15 i diumenge 16 arriba la més gran explosió d'activitats organitzades per les colles tradicionals, que culmina amb l'Aplec del Remei. Sardanes, cotxes antics, actuacions tradicionals de tot tipus, paradetes i milers de visitants ocupen el passeig del Remei cada diumenge de Capvuitada.

També per aquests dies s'organitza una activitat inaugurada l'any passat i que va ser un èxit de participació, tant per la quantitat de gent com pel fet que s'hi van apuntar veïns i veïnes de totes les edats. Fins i tot algun cotxet i algun nadó van participar a la prova popular d'orientació anomenada "Coneixes Caldes de debò?".

Història de la Festa Major de Caldes de Montbui
L'any 1644, el papa Urbà VII va establir la celebració la Festa Major el segon diumenge de novembre, als voltants de la diada de Sant Martí. Set anys més tard, Innocenci X en ratificà la data. L'any 1660, el papa Alexandre VII la va canviar al quart diumenge d'agost, i Climent X, el 1676, la va tornar a canviar instaurant-la el quart diumenge de setembre.

L'actual data de celebració de la Festa Major s'aprova al Ple de l'Ajuntament del dia 21 de juliol de 1861, moment en el qual es decideix traslladar la Festa Major al segon diumenge d'octubre, dia de la Verge del Remei. La raó principal d'aquest canvi obeeix a la poca afluència de vilatans a la Festa Gran que prefereixen reunir-se a festejar la diada de la verge del Remei. Posteriorment, l'Església, per tal de no fer coincidir la Festa Gran amb l'Aplec del Remei, decideix canviar la festivitat de la Verge del Remei al tercer diumenge d'octubre. Amb la qual cosa a Caldes de Montbui tenim festes durant dos caps de setmana consecutius, celebrem la Festa Major i la Capvuitada.